19.5.08

Bošnjačka svadba

Sekcija za očuvanje bošnjačkih običaja i tradicije Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" iz Zenice priredila je u subotu uvečer autor premijeru pozorišne predstave "Svadba", u kojoj su na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta prikazani stari običaji s početka prošlog vijeka.
Reditelj predstave je veteranka zeničkog glumišta, Šefika Korkut - Šunje, koja je istakla da je imala posebno zadovoljstvo jer je radila sa mladim ljudima, od kojih većina, iako ima iskustvo sa javnim nastupima, prvi put "nastupa po pravilima pozorišta". Inicijator i idejni tvorac Fatima Mašić kaže da je scenario za predstavu rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada grupe članova Sekcije, po kazivanju zeničkih hanuma, koje je objedinila i obradila Safija Imamović.
U predstavi su nastupili novi "mladenci" Elmedina Bajramović i Nihad Talić, ali i neki od članova Sekcije, koji su se prije jedanaest godina okupili u prvoj verziji "Svadbe". U predstavi učestvuje i vokalna grupa i ansambl "Preporoda", a u jednoj od uloga , efendije, i imam Ramiz Dedić. Predstava je koncipirana od dijelova, poput "ašikovanja", "prošnje", "djevojačke večeri", "spremanja jela", "ispračaja mlade", "šerijatskog vjenčanja", a u ostalim ulogama su se pojavili Haris Muminagić, Lejla Ekinović, Salko Klapuh, Dževada Salčinović, Hikmet Trako, Sejad Podojak, Edbir Šarić, Fatima Mašić, Nejira Serdarević i Mirza Talić.


foto_Jasmin Hadžić, DNEVNI AVAZ