5.5.08

Benzin

Jedna od najpopularnijih TV emisija CNN-a, globalne svjetske TV mreže, CNN Money, objavila je istraživanje iz 155 država svijeta o cijenama goriva, sa namjerom da "utješi" Amerikance, koji negoduju zbog rekordnih cijena goriva u istoriji.
Istraživanje za potrebe CNN-a je obavio Asocijacija za međunarodna istraživanja AIRINC (Associates for International Research), a prema tom istraživanju Amerikanci su točili galon benzina (Američki galon - 3,785 litara) za 3, 45 dolara. Uz konstataciju da nije sporno da je za zadnjih sedam godina galon benzina u SAD poskupio sa dolara na gotovo tri i po, autor Stiv Hargrviz (Steve Hargeaves) navodi da je najskuplje mjesto na svijetu za kupovinu goriva - Bosna i Hercegovina!!?
Prema tom istraživanju, prosječna cijena goriva krajem marta bila je 10, 86 dolara, a slijedili su nas Eritreja, Norveška, Velika Britanije, Holandija, Monako, Island, Belgija, Francuska i Njemačka, dok je SAD bila na 111. mjestu. Ubjedljivo najjeftiniji, prema tom istraživanju, bili su Veneculea (12 centi po galonu), Iran (40 centi), Saudijska Arabija (45) i Libija (50 centi).
Istraživači u tabelu nisu unijela dva posljednja poskupljenja goriva u BiH, sredinom aprila i početkom maja, a ostaje nejasno kako se došlo do te cijene, bez obzira što se većina Bosanaca i Hercegovaca slaže sa konstatacijom CNN-a. Uz sve, BiH je i dalje jedna od rijetkih država u svijetu, u kojoj je cijena dizela veća, i to značajno, od cijena ostalih benzina, za koje je proizvodni proces komplikovaniji.