10.5.08

30 godina Drugog kolosijeka

Povodom trideset godina izgradnje drugog kolosijeka pruge Doboj - Zenica, uokviru pravca Šamac - Sarajevo, te 9. maja, Dana Evrope i Dana pobjede nad nad fašizmom, u Zenici je jučer održana centralna manifestacija.
Nakon što je svečani voz iz Doboja stigao na stanicu Zenica, putnike su dočekati zenički izviđači, da bi potom na Staničnoj zgradi u znak zahvalnosti graditeljima pruge jedan od komandanata akcije, Senad Šehović, otkrio spomen - ploča.
Drugi kolosijek je građen od 1. aprila do 26. novembra 1978. godine, a u akciji je učestvovalo 24.000 brigadira iz cijele bivše Jugoslavije, te oko četiri hiljade građevinaca.
Na platou Željezničke stanice potom je održan kulturno-umjetnički program, u kojem su učestvovali Omladinski hor Zenica i kulturno-umjetnička društva (KUD) iz Zenice s ansamblima, dok su prigodne govore održali načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i prvi čovjek Organizacionog odbora Bogić Bogićević.
Smajlović je istakao da je pruga i tada građena radi povezivanja BiH, a da danas dobija na dodaztnoj ulozi, kada se u Zenici zamahuje privredni razvoj.
- Komunikacija nije stvar ideologije, nego potrebe. Zato je Zenica odlučila da u znak zahvalnosti graditeljima i brigadirima, pruži priliku da se ponovno sretnu, razmjene utiske i sjećanja, te pronađu novu snagu u gradu koji se ne boji novih izazova, kazao je Smajlović.
Bogićević je zahvalio na gostoprimstvu građanima Doboja, Maglaja, Zavidovića, Žepča i Zenice, te podsjetio na akcijaške dane, ali i antifašizam, jer kako je istakao, organizatori nisu slučajno odabrali da na Dan pobjede nad fašizmom obilježe ovaj značajni datum iz bh. istorije.
Kako je istaknuto na skupu, održanom na platou Željezničke stanice u Zenici, na jučerašnjem cjelodnevnom druženju od Doboja do Zenice, bilo je i susreta bivših akcijaša iz svih krajeva bivše države, među njima i nekih koji se nisu vidjeli trideset godina.
Nakon ceremonije na platou stanice, u Gradskom muzeju Zenice, jedinom muzeju u državi izgrađenom u posljednjih dvadesetak godina, održana je izložba radova, brigadirskih suvenira, plakata i drugih dokumenata nastalih u vrijeme građenja, a potom je za brigadire i goste Zenice održan cjelovečernji koncert na centralnom gradskom trgu.