16.5.08

22 godine zatvora monstrumu


Četrdesetčetverogodišnji Zeničanin Ermin Skender jučer je osuđen na dvadeset dvije godine zatvora nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Zenici zbog krivičnog djela spolnog odnošaja sa djetetom.
Tročlano sudeće vijeće, kojim je predsjedavao sudija Asim Pezer, izreklo je tačno u četrnaest sati, nakon kraćeg ročišta zatvorenog za javnost, presudu monstrumu iz jednog zeničkog prigradskog naselja, optuženom za dva silovanja tada dvanaestogodišnje djevojčice, kćerke njegovog brata. Jedno od silovanja je rezultiralo njenom trudnoćom, te rođenjem djeteta, krajem februara ove godine.
Skender je tokom sudskog procesa priznao djelo spolnog odnošaja sa djetetom, nakon čega mu je izrečena do sada najveća presuda za djelo ovakve vrste u BiH. Kako saznajemo, Skender je, nakon što je otkriveno stravično nedjelo, prvo poricao krivnju, tvrdeći da on nije počinio monstruozni čin, da bi nakon što se u Kantonalnoj bolnici Zenica 27. februara porodila trinaestogodišnjakinja iz jednog zeničkog sela, čiji je on amidža, on priznao djelo, pritisnut nalazima DNK, koji su potvrđivali njegovo očinstvo.
Djevojčica je na sigurnom, sklonjena od monstruma, koji se nalazi u pritvoru do pravosnažnosti kazne. Ona je slučaj prijavila nakon što je sklonjena na sigurno, a prema presudi, silovana je najmanje dva puta, tokom ljeta i zime prošle godine.
- Sačekaćemo presudu u pisanom obliku, nakon čega će Tužilaštvo odlučiti da li će se žaliti na visinu kazne i tražiti od Vrhovnog suda Federacije da povisi kaznu. Kako sam rekla i na suđenju, za zločin nad moralom treba odrediti moralnu kaznu, koja će biti primjeren odgovor za ono što je počinjeno, kazala je nakon suđenja zamjenik glavnog tužioca ZDK Vesna Bjelošević.