3.4.08

Za VJEROVALI ILI NE

Ni Riplijevsko "vjerovali ili ne" ne bi pomoglo da se objasni kako je autobus, koji je ostavljen na peronu uspio da krene bez vozača i zaustavi se više od 200 metara dalje, a da pri tome nikoga ne zgazi.
Upravo to se dogodilo preksinoć na glavnom peronu Autobuske stanice Zenica, kada je iskusni vozač okončao liniju Biljevine - Željezno Polje - Zenica, parkiravši autobus na pomoćni peron stanice.

- Vozač je ugasio vozilo, ostavio ga u brzini, te došao do stanice, kada je, najvjerovatnije zbog spoja na instalacijama, autobus se "uključio" i sam krenuo, kazao nam je dispečer stanice, ni sam ne vjerujući da je sve prošlo bez težih posljedica.
U tom trenutku na platou Autobuske stanice, te susjednim ulicama Bulevar Kralja Tvrka i Aska Borića nalazilo se nekoliko stotina putnika, prolaznika, šetača, te gostiju obližnjih ugostiteljskih objekata, pa čak i "sretni Bingo kiosk" na uglu ulice Aska Borića. Pomahnitali autobus, za kojim je trčao nesretni vozač, uspio je da "izbjegne" pet stubova ulične rasvjete, ulični sat, dvije raskrsnice, nekoliko trotoara i pješačkih "ostrva", a da pri tome nikoga nije zgazio. policajci na uviđaju su nam kazali da za decenije iskustva nisu vidjeli ni čuli bilo šta slično. Dvije ulice kojima je autobus prošao u pogrešnom smjeru (!) obično su pune vozila, ali su vozači uspjeli izbjeći sudar, ne vjerujući svojim očima da im u njihovoj traci u susret ide prazan autobus.
Na kraju vožnje od najmanje 250 metara, autobus je "pokupio" nekoliko zaštitnih stubova, jedan saobraćajni znak, te udario u "fiat bravu" i "pežo 307", parkiranih iza kioska i ćevabdžinice u ulici Aska Borića, a da je pri tome "uspio izbjeći" ustakljenu baštu prepunu zaprepaštenih gostiju". U policiji nam je rečeno da je prosto nevjerovatno da je evidentirana jedino materijalna šteta, te da nije bilo stradalih, a nakon uviđaja, kamion-dizalica je izvukao "nestašni" autobus sa trotoara i odvukao ga u servis.