14.4.08

Vizura

Časopis za savremene vizualne umjetnosti, likovnu kritiku i teoriju "Vizura" promoviran je u prostoru zeničkog gradskog Muzeja. Kako je istakla urednica časopisa, Aida Abadžić - Hodžić, mjesto u "Vizuri" su našli mladi bh. likovni umjetnici, ali i velikani 20. stoljeća, te saradnici iz inostranih muzeja savremene umjetnosti.
Promotori "Vizure", koju izdaje sarajevski Collegium Artisticum su bili urednica Aida Abadžić - Hodžić, član Uređivačkog kolegija profesor Sulejman Bosto, te Irfan Handukić, Muhamed Bajramović i Bernard Harbaš. - Časopis tipski premašuje nekadašnje časopise ovih prostora, iz osamdesetih godina prošlog vijeka, poput "Momenta", "Umjetnosti", "Sinteze", kazao je slikar Irfan Handukić, dok je Bernard Harbaš istakao "da je paradigma savremene umjetnosti izgubila status paradigme, jer je "Vizura" primjer kako je umjetnost postala opća, umjetnost za sve".
- Pokrećući motiv leži u bazičnoj činjenici da je umjetnička praksa davno prestala biti samorazumljiva, jednobojna, monotona, a ovaj časopis će sigurno ispuniti zahtjev postavljen pred njega - neće biti dnevničarski, hroničarski, nego će u sprezi sa kritikom imati i ispuniti funkciju kritike i pluralnosti. Ukratko, istovremeno smo i skromni i preambiciozni, istakao je jedan od autora i urednika "Vizure" Sulejman Bosto.
Urednica Abadžić - Hodžić istiće da će uredništvo pokušati da vizura izlazi u tri dvobroja tokom godine, te da bude tematski koncipiran. - Želja nam je da kulturni prostor BiH zaživi kao cjelina, što on uistinu i jeste, a osim likovne umjetnosti i dizajna, pratimo i film, teatar, vizuelnu umjetnost, na kritički način, kazala je urednica. Teme prvog dvobroja "Vizure" su, između ostalog, status umjetnosti u doba kulturalne rekonfiguracije, te Neidentitet/ Identitet i umjetnost u 20.stoljeću , a zastupljeni su i prikazi Venecijanskog bijenala, izložbe Bit international u Gracu, te prikaz skandinavskog dizajna.
Urednica Abadžić - Hodžić i Sulejman Bosto istakli su da je "Zenica sve prisutnija u umjetnosti, kako zahvaljujući djelima, tako zahvaljujući i jedinstvenoj gradnji likovno - muzejskog prostora, jedinoj ovakvoj u posljednjih pedeset godina u BiH".- Nismo slučajno zenicu odabrali za promociju "Vizure", a uvjerena sam da ćemo sve češće imati Zenicu i u samoj "Vizuri", kroz djela i prikaze autora sa ovog područja, kazala je Aida Abadžić - Hodžić.