8.4.08

Promocija


U Klubu zeničkog Muzeja upriličena je trostruka promocija knjiga poezije i proze zeničkih autora. Izdavačka kuća "Zalihica" izdala je knjige "Nova pusta zemlja" Kemala Mahmutefendića, "Kuća bez prozora" Adnadina Jašarevića i "Bol, boja božije milosti" Željka Grahovca.
Mahmutefendić je za svoje djelo kazao da, iako slovi za njegovu dvadesetu knjigu, "to je ustvari njegov dvadeseti pokušaj da ispiše svoju priču, jer čovjek za života ispriča samo jednu priču". Jašarević je svoje djelo posvetio autorima naučne i epske fantastike, a njegovi likovi u pričama dotuiču se stvarnih likova stvarnih autora naučne fantastike, sa kojom se autor dotiče u svom drugom zanimanju, izučavanju i praćenju naučne fantastike. Grahovac je napravio, kako je istaknuto, knjigu koja se može čitati u najmanje dva pravca, jer se radi o "pjesničkoj akrobaciji" koja se sastoji od devetnaest pjesama, od kojih svaka ima devetnaest stihova, a svaki stih devetnaest slova.
- U rečenicama poznat "sport" nazvan palindromijom, ovdje je rezultirao da se svaka pjesma može čitati i straga, što rezultira da knjiga ima još devetnaest pjesama, kazao je o vrlo zanimljivom štivu njegov autor, zenički književnik Željko Grahovac. O djelima i njihovoj vrijednosti mnogobrojnim posjetiteljima govorio je i vlasnik "Zalihice" Almir Zalihić.