6.4.08

Potvrđena optužnica

Sudija Kantonalnog suda u Zenici Enes Malićbegović potvrdio je optužnicu protiv Hidajeta O. (40) iz Visokog. Optužnicu je podiglo Kantonalno tužilaštvo ZDK, tvrdeći da je počinio četiri teška krivična djela, i to spolni odnošaj sa djetetom, bludne radnje, rodoskrvnuće i nasilje u porodici. Kako saznajemo u sudu, nakon potvrđivanja optužnice, biće zakazano izjašnjenje o krivnji optuženog, a ako on bude negirao krivnju, sud će odrediti termin početka suđenja.
Prema zahtjevu za određivanje pritvora, kojeg je kantonalno Tužilaštvo ZDK dostavilo sudu, O. je pritvoren, a tereti se da je u periodu od avgusta 2006. do 27. decembra prošle godine, kada je uhapšen, u prisustvu osmogodišnjeg sina, natjerao jedanaestogodišnju kćerku na bludne radnje, a potom je i silovao, počinivši niz stravičnih nedjela. Hidajet O., kako nam je potvrđeno, sa sinom i kćerkom je živio nakon što je bračnu zajednicu napustila sada već bivša supruga, a nedjela je uglavnom činio u vidno alkoholisanom stanju.
Nažalost, monstruozna nedjela prema dvoje djece nije zaustavljao na tome, nego je i sina prisiljavao da sa njim vrši bludne radnje, te djecu tjerao da goli hodaju po stanu i terasi, ali i ih zlostavljao tjerajući ih da nekoliko sati neprekidno jedu ili piju, sve dok im ne pozli ili ne povrate.