7.4.08

Nezadovoljstvo

Premijer Zeničko - dobojskog kantona Miralem Galijašević je izrazio nezadovoljstvo provedbom Zakona o naknadama demobilisanim borcama, optuživši federalnu Vladu da je potpuno nespremna ušla u cijeli projekat.
- Jasno želim reći - zakon "da", ali ne na ovakav način. Izražavamo nezadovoljstvo što su federalna Vlada i ministarstvo za boračka pitanja apsolutno nespremni i nedorečeni u provedbi Zakona. Zakon je "težak" 130 miliona KM, a nepreciznosti Vlade i Ministarstva su se "obile" o glavu ni krivim, a još manje dužnim, kantonima, kazao je Galijašević.
On istiće da uopće nije sporno da kantoni prikupe sredstva za isplatu naknada, ali da se to ne može činiti u pola budžetske godine, te bez provjera ko tu naknadu zaista i treba dobiti.
- Službe za zapošljavanje, umjesto svog posla, postali su servisi za isplatu prinadležnosti, što je nedopustivo. Sa evidencije u ZDK je od početka godine skinuto 6.000 lažnih "nezaposlenih", što samo govori da i među nezaposlenim demobilisanim ima sigurno mjesta za provjeru, kazao je Galijašević, dodavši da će nastavak "ovakvog načina isplaćivanja iscrpiti Službe, budžete, te dovesti do kolapsa i puno veće štete nego koristi".