4.4.08

Medika, petnaest godina

- Petnaest godina nakon formiranja, "Medika" Zenica preživljava jer nam Općina Zenica daje novac da platimo režije, a pojedini privatnici da naše štićenice imaju šta jesti. Petnaest osoba smješteno je u "sigurnoj kući", čija opstojnost je sigurna samo do juna, kazala je jučer na godišnjici najstarije bh. ustanove za brigu o ženama - žrtvama rata njena direktorica Sabiha Husić.
Kako je istakla Husić, neke od žena čak i trinaest godina nakon rata, po prvi put dolaze u "Mediku" i sličke ustanove i pričaju svoje ratne traume, potvrđuju da su bile žrtve silovanja ili da su imale druge ratne traume.
Njemica Monika Hauzer (Monica Hauser) osnovala je 1993. "Medicu" u Zenici, a danas je izvršna direktorica "Medice Mondiale" u njemačkom gradu Kelnu.

- Iskustva Medikinih stručnjaka iz Zenice i BiH primjenili smo na Kosovu, u Afganistanu. Nažalost, nema rata bez stradanja žena, a takođe, sa krajem ratnih dejstava ne prestaju i patnje žena, kazala je Hauzer.
Učesnici Okruglog stola, koji je jučer u Zenici okupio vladin i nevladin sektor iz BiH i regiona, pozvali su Vijeće ministara i entitetske vlade da uspostave jedinstvene standarde za finansiranje "sigurnih kuća" za stotine žena žrtava ratnog i porodičnog nasilja u BiH.