16.4.08

Koordinacija


U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u Zenici jučer je održan sastanak Koordinacije kantonalnih premijera na kojem je razgovarano tužbama budžetskih korisnika po kolektivnim ugovorima, te izradi novog kolektivnog ugovora u Federaciji BiH. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ureda premijera Federacije BiH, Ministarstva pravde i Pravobranilaštva FBiH, te kantonalni ministri finansija, pravosuđa i uprave i kantonalni pravobranioci.
- Razgovarali smo o toku Tužbe o ništavnosti kolektivnih ugovora, te apelovali na zaustavljanje donošenja presuda, koje su van okvira realnosti i zakona, istakao je u pauzi sastanka premijer ZDK Miralem Galijašević. Kantonalni pravobranilac Unsko - sanskog kantona Himzo Ezić kaže da je predao Tužilaštvu BiH prijavu protiv svih potpisnika Kolektivnih ugovora, zbog ugrožavanja ustavnog funkcionisanja Kantona.
- Prema meni dostupnim podacima slučaj je proslijeđen kantonalnom tužilaštvu USK, koje je potom pokrenulo istragu, kazao je Ezić. On istiće da odgovornost snose i kantoni i Federacija, jer se od 2000. godine svjesno ili nesvjesno ništa ne čini da se zaustavi bezakonje. - Po Kolektivnom ugovoru plaća daktilografkinje je 1.840 KM, profesora u srednjoj školi 3.900 KM, a pripravnik u sudu koji naplati razliku, ima plaću od 2.400 KM, dvjesto maraka više od sudije pred penziju, kazao je Ezić.