10.4.08

Koksara, opet..


Prva sedmica probnog rada Koksare uokviru Arcelor Mittal Zenica donijela je nemir i nezadovoljstvo među Zeničane, pogotovo mještane naselja uz pogone obnovljene nakon sedamnaest godina. Nesnošljiva buka, viškovi plina koji sagorjevaju u atmosferi, isparenja i značajno povećana koncentracija dima i sumpora, kako tvrde mještani Pehara, Podbriježja, Banloza i Kanala, znatno su veći nego što su iznosili u prijeratnom "mandatu" Koksare i Željezare, dok u privatiziranoj kompaniji tvrde da je sve "okviru evropskih i bh. standarda".
U federalnom ministarstvu okoliša i turizma potvrđeno nam je da se vrše mjerenja radi dobijanja Okolinske dozvole, a kolika su očitanja otrovnih čestica zabilježena u proteklih sedam dana, Zeničani će saznati tek krajem maja, jer se rezultati mjerenja u ovom mjesecu, putem Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović", koji vrši mjerenja, saopćavaju tek u drugoj polovini narednog mjeseca.
Mještani naselja oko Mittala upozoravaju da se "znatno više dima ispušta u večernjim i noćnim satima", u šta se uvjerila i ekipa "Dnevnog avaza", sačinivši fotografije Koksare preksinoć (utorak) oko 22 sata.