4.4.08

Koksara, novi početak


Kako saznaje "Dnevni avaz", jučer oko podneva potpaljena je prva koksna baterija u obnovljenoj Koksari kompanije Arcelor Mittal Zenica (AMZ). Istorijski čin tim je veći, jer je učinjen nakon sedamnaest godina pauze, a znači i prvi korak ka obnovi integralne proizvodnje, koja će ovoj kompaniji proizvodnju donijeti oko 1, 8 miliona tona čelika na godišnjem nivou.
- Kad postrojenja u kompaniji budu u potpunosti spremna, kompanija će o tome informirati javnost, rečeno nam je u službenom odgovoru kompanije, nakon zahtjeva da se potvrdi ova informacija. Ipak, jučer su u i ispred Koksare angažovani stručnjaci iz "dregger" spasilačke čete, vatrogasci, medicinske ekipe i gotovo cijelo rukovodstvo kompanije, ali je prvi dan probne proizvodnje prošao bez mogućnosti da o tome izvjeste i mediji, sa lica mjesta.
U AM Zenica planiraju da, pokretanjem visokih peći i koksare, ugase elektro-lučnu peć koja je proizvodila oko pola miliona tona čelika, te proizvodnju u potpunosti prebace na jeftiniji oblik, u visokim pećima. Svi pripremni radovi trebali bi biti okončani do kraja maja, kad je obilježen termin početka integralne proizvodnje.