1.4.08

Italijani u Zenici


– Danas je Miralem Galijašević, premijer Zeničko –dobojskog kantona zajedno sa Husejinom Smajlovićem, načelnikom Općine Zenica u sjedištu Kantona primio italijansku delegaciju sačinjenu od predstavnika dvije italijanske regije: Isernia i Molise. Gospoda Luiđi Brazelo (Luigi Brasiello), predsjednik Privredne komore provincije Isernia i Rafaele Mauro (Raffaele Mauro) predsjednik ove provincije, te Emanuele Sassi (Emanuel Sasi), predstavnik Agencije za privredu Regije Molise razgovarali su o privrednoj saradnji.

Premijer Galijašević prezentirao je gostima privredne potencijale i prirodne resurse ovog područja, posebno naglasivši važnost skore gradnje koridora 5c koji najvećim dijelom prolazi kroz naš kanton. Načelnik Smajlović govorio je o industrijskim kapacitetima na području Općine Zenica te o tome šta je sve urađeno u prethodnih nekoliko godina.

Luiđi Brazelo, predsjednik Privredne komore Isernie istakao je da preduzeća sa područja regije Isernia žele surađivati sa firmama iz Zeničko –dobojskog kantona i da kroz proces internacionalizacije poslovanja ujedno prošire i saradnju općenito između dvije regije. Gosti iz Italije također su podcrtali važnost moguće trgovinske i ekonomske saradnje u budućem periodu te na planu razmjene informacija o realizaciji projekata koji se finansiraju od strane Evropske unije.

Tokom razgovora u sjedištu Zeničko – dobojskog kantona istaknute su i povoljnosti kad je u pitanju saradnja, zbog relativne blizine teritorija ove dvije evropske regije, a i zbog kompatibilnosti strukture privrede. Treba reći i to da su privrednici pomenute dvije italijanske regije dobili informacije o našem kantonu putem Biznis servis centra Vlade Zeničko – dobojskog kantona te da su na taj način kompanije iz Italije stekle uvid o perspektivama za zajednička ulaganja i daljnji razvoj privrednih resursa na ovom području. Na kraju, dogovoreno je da se uskoro konkretiziraju oblici saradnje kao i mogući susreti poslovnih ljudi iz regija Isernia i Molise s jedne strane i Zeničko –dobojskog kantona s druge strane.


Press služba ZDK