13.4.08

Ganići, presuda




Vrhovni sud Federacije djelimično je uvažio žalbe odbrane optuženih, te izvršio manje korekcije konačnih presuda braći Bajazidu i Rasimu Ganiću, optuženim za više spojenih krivičnih djela, počinjenih na području ZDK.
Vrhovni sud je izrekao pravosnažne presude za braću Rasima (22) i Bajazida (24) Ganića na ukupno 159 mjeseci zatvora. Rasimu je kazna sa osam godina i dva mjeseca smanjena na sedam godina i dva mjeseca zatvora, a Bajazidu sa sedam godina na šest godina i mjesec zatvora. Još 24. aprila prošle godine, njihov saučesnik prema optužnici, Mirzet (Derviša) Fazlić (30) priznao je izvršenje istog djela, te se sporazumio sa Tužilaštvom za kaznu od osamnaest mjeseci zatvora.
Ganići i Fazlić su izvršili razbojništvo nad 54-godišnjim Stjepanom Ljoljićem u njegovoj porodičnoj kući u Gornjim Bištranima kod Kaknja, 10. novembra pretprošle godine. Starca su udarali, polijevali vrelom vodom i zlostavljali, tražeći od njega novac, prijeteći mu automatskom puškom i pištoljima. U njegovom novčaniku su pronašli 750 KM. Sva trojica su uhapšeni 16. novembra prošle godine i po rješenju Vrhovnog suda nalaze se u pritvoru. Braća Ganić su učesnici nekoliko krivičnih djela, uključujući i "hajdukovanje" koje je prekinula specijalna jedinica MUP-a, prije nekoliko mjeseci, ali su se oni ubrzo našli na slobodi.
U ovu kaznu Rasimu je uračunata i teška krađa, koju je počinio u Visokom, a obojici i djelo "nedozvoljenog držanja oružja", jer je u njihovoj kući pronađena bomba, ručno pravljena puška i pištolj. Istovremeno, sa izricanjem ove presude, braća Ganići su akteri još nekoliko suđenja, jer ih na suđenju očekuju sudovi u Visokom i Kiseljaku, zbog drugih krivičnih djela.