1.4.08

FOTOBIH




Asocijacija za umjetničku fotografiju u BiH upriličila je u zeničkom Muzeju prvu izložbu pod nazivom "FotoBiH 2008", na kojem je izloženo devedeset devet odabranih fotografija sa međunarodnog konkursa za izbor fotografija. Predsjednik službenog žirija Asocijacije Zeničanin Murat Jašarević bio je zadužen za postavku i izbor fotografija, između 84 autora iz osam klubova fotografa, koji su ukupno poslali 451 fotografiju.
Prvu nagradu za fotografiju „Bolje ovako nego onako“ dobio je Milorad Kašćelan, druga nagrada za fotografiju „Sundial“ pripala je Nini Sukara, oboje članovi UFKK Banja Luka, dok je treću nagradu osvojio za fotografiju „Noćna smjena“ Esad Talić Esad, član „Foto grupe F7“ Zenica.
U konkurenciji za kolekcije prva nagrada je pripala Arminu Berberoviću , članu „Foto grupe F7“ Zenica, nagrada za drugu kolekciju dobio je Alija Kamber, član „Foto klub Tuzla“, dok je treću nagradu za kolekciju dobio Emir Šehanović, član „Foto klub Tuzla“.
Osim fotografa iz Zenice, Tuzle, Trebinja, Travnika, Sarajeva i Banja Luke, na konkursu za umjetničke fotografije učestvovali su i fotografi iz Češke i SAD.


foto: J. Hadžić, Dnevni avaz