16.4.08

Ahmići, 15 godina poslije

Na današnji dan, prije petnaest godina, u pet i trideset ujutro, srušene su desetine kuća, ubijene stotine ljudi, u do tada mirnom selu Ahmići kod Viteza. Mještani Ahmića, ali i četrnaest mudžahira u tom selu, mještani susjednih Tirića, Žume, dvadesetak Nadiočana, ubijeni su, većina njih u snu, u postelji. Od bebe Selma, ubijene u bešiki, do osamdesetjednogodišnje nane Fatime Harčević, najstarije žrtve. Nestale su cijele porodice. Ubijeno je 119 ljudi, a preživjeli su ipak smogli snage i vratili se u svoje selo.
- Nema nijedne bez mrtve glave u porodici ili familiji. Osim Ahmića, svoje mrtve oplakuju mještani Večerske, Viteza, Nadioka, Gaćica, Grbavice, kaže Elvedin Kermo, predsjednik udruženja "16. april". Mještani susjednih Nadioka su stradali isto jutro kad i Ahmićani. Njih nema ko prepoznati, nema se ko vratiti u to selo. Nema nikog, jer su svi pobijeni. Selo je prazno i mrtvo.
Jučer je u u Starom Vitezu počelo obilježavanje petnaeste godišnjice stradanja. Uz mevludski program i obraćanje muftije travničkog Nusreta efendije Kadribegovića, održan je program u Donjoj džamiji u selu. Za danas je planirano učenje jasin-šerifa na Šehidskom mezarju u Vitezu, te centralna manifestacija i klanjanje podne - namaza, kod Gornje džamije u selu.