30.3.08

Spomenik


Nakon što je završena prva, građevinska faza uređenja platoa budućeg centralnog gradskog spomen - obilježja u Zenici, "Kamenog spavača", započelo je pripremanje i postavljanje samog rješenja spomenika, koji će buduće generacije podsjetiti na imena onih kojih su dali živote za ovaj grad i BiH od 1992. do 1995. godine.
Mjesto na kojem će u narednih 150 dana biti postavljano obilježje od stakla, dugo dvadeset jedan metar i visine između dva i po i četiri i po metra, imaće, prema investitoru i izvođaču, "univerzalnu poruku i modernu crtu, koja će se uklopiti u idejno rješenje cijelog područja".
Na staklenoj površini koja simbolizira rijeku, nalaziće se 950 imena Zeničana koji su poginuli u Oružanim snagama Republike BiH, te drugih Bosanaca i Hercegovaca, koji su dali život boreći se u jedinicama Armije, TO i policije, koje su imale sjedište u Zenici.
Niko iz općinske administracije nije imao odgovor na pitanje zašto ni na koji način na spisku nema civilnih žrtava rata, s obzirom da se upravo na mjestu postavljanja "kamenog spavača" nalazio spomenik civilnim žrtvama, a na platou spomenika se dogodilo najveće stradanja građana Zenice, kada je od jedne granate HVO-a 19. aprila 1993. godine poginulo šesnaest, a ranjeno trieset Zeničana.