29.3.08

SGV

Potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća - pokreta za ravnopravnost BiH (SGV PZR BiH) Sretko Radišić jučer je na konferenciji u Zenici iznio poražavajuće rezultate provedbe ustavne odrednice o jednakopravnosti i zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda na prostoru cijele BIH, a prema rezultatima popisa iz 1991. godine.
- U federalnim organima vlasti, uključujući vladu, ministarstva, oba doma parlamenta i stručne službe, ukupno je 6, 12 posto Srba, što je značajno manje od predviđenog broja. Nažalost, na promjeni stanja ne radi ni domaća politika, ni međunarodna zajednica, iako su se obavezali još 2002. godine, kazao je Radišić.
On je podsjetio da se SGV za ustavnu odrednicu ravnopravnosti zalagao još od 1994. na prostoru cijele BiH, a da je odluku nametnuo tadašnji Visoki predstavnik Volfgang Petrič 2002. godine.
- Osma godina smo se borili da se donese takva odluka, a sada već šest godina da se ona primjeni. Nažalost, stanje je još gore u Republici Srpskoj za Bošnjake i Hrvate, a SGV nije od tamošnjih vlasti mogao dobiti ni podatke, a kamoli obećanje da će nešto učiniti, kazao je Radišić.
Predsjednik SGV-a u Ze - do kantonu Miro Janjušić kaže da postoje i pozitivni primjeri, poput sudstva i tužilaštva, te izvršne vlasti ZDK, u kojima je za razliku od općina i javnih preduzeća, potpuno provedena odrednica o jednakopravnosti sva tri naroda prema popisu.
- U Univerzitetu Zenica (UNZE) radi više Srba nego u svim osnovnim i srednjim školama ovog kantona, što više govori o školama, nego samom UNZE, koji je primio stručne ljude, ne gledajući njihovu nacionalnost, kazao je Janjušić.