2.3.09

Arena nedovoljno visoka?


Zeničani su konačno dočekali da dobiju gradsku dvoranu, čije otvaranje bi se trebalo desiti 20. marta, kada će zvanično biti puštena u funkciju.

Dvorana je kapaciteta 6.200 sjedećih mjesta, a kako kaže Husejin Hinović, direktor Javne ustanove za održavanje javnih i sportskih objekata, dvorana je pogodna za sve dvoranske sportove i zadovoljava kriterije svih međunarodnih sportskih organizacija.

Standardi

Međutim, u gradu se već duže vrijeme govorka da je krov dvorane prenizak, i da nije praktična za pojedine sportove.

- Krov je na visini od oko 12 metara, i zadovoljava sve kriterije. Ova informacija se pojavila nakon što smo bili prinuđeni semafor koji je bio planiran da stoji na sredini dvorane, postaviti sa strana, jer da je ostao na sredini ne bi se mogla igrati odbojka - kaže Hinović.

U dvoranu je uloženo između 33 i 35 miliona maraka, te bi, kaže, bilo smiješno graditi jedan ovakav objekat ako ne zadovoljava sve standarde.

Sportski radnici tvrde, pak, suprotno. Iz određenih krugova smo saznali da dvorana vjerovatno neće moći zadovoljiti sve potrebne standarde, ukoliko bi se kandidovala za neka velika takmičenja u pojedinim sportovima.

Poređenje

Poređenja radi, u Inđiji u Srbiji se gradi sportska dvorana za potrebe Univerzijade, a visina unutrašnjeg dijela hale iznosi 19 metara. Nedavno izgrađene dvorane u Hrvatskoj za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu, imaju unutrašnji dio prosječno visok oko 20 metara. U zagrebačkoj Areni je krov na visini od 22 metra, što je 10 metara više od zeničke za koju kažu da je najsavremenija na Balkanu.

Tekst je preuzet iz bh. dnevnika "as"...