23.2.09

Prostorni plan


Skupština Zeničko - dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Prostorni plan kantona za period od ove do 2029. godine, te prijedlog provođenja Plana za period od dvadeset godina.

Ovaj dokument je ocijenjen najvažnijim dokumentom usvojenim od formiranja Kantona, jer na detaljan način, uz stotinjak karata i više stotina dokumenata, daje precizne upute gdje je i šta moguće graditi u narednim godinama u dvanaest općina kantona. Javna rasprava o ovom dokumentu je vođena tri mjeseca i tom prilikom podneseno je preko stotinu primjedbi i sugestija u svih dvanaest općina. Između ostalog, planirana je mogućnost iskorištenja resursa voda, za gradnju 38 hidroelektrana i 38 malih elektraana na rijekama ZDK.

- Ovo je ključni dokument za razvoj ZDK u oblastima infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, saobraćaja, turističkih potencijala, zaštite okoliša ali i svih drugih segmenata. Vrlo važnim ocjenjujemo gradnju autoputa u okviru koridora V-c, te ostalih saobraćajnica, čim će biti omogućen brži privredni razvoj ovog dijela BiH, kazao je nakon usvajanja Plana Nermin Mandra, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK-a.