23.2.09

Opet nagrade za bh. vode

Dvije karbonizirane prirodne vode iz Tešnja, Zema i Tešanjski dijamant, opet su među pet najboljih u svojoj kategoriji na međunarodnom takmičenju više od stotinu voda iz cijelog svijeta, održanog proteklog vikenda u Berkelej Springsu (Berkeley Springs International Water Tasting). Zema je bila druga, a Tešanjski dijamant peti. Devetnaesto takmičenje u svijetu poznato kao "Oskar za vode" okupilo je stotinjak voda iz šesnaest američkih, te osam država svijeta. Prethodno, pregledane su stotine uzoraka iz više od 35 država svijeta, dok je proglašenje obavljeno jučer (nedjelja) po našem vremenu.

- Po prvi put u najužem krugu su se pojavili Ekvador u Japan, ovaj put su aplicirale i vode iz Makedonije, Izraela, Novog Zelanda, te naši dugogodišnji favoriti i osvajači medalja, vode iz Bosne i Hercegovine, rekao je na proglašenju pobjednika jedan od osnivača Artur fon Vizenberger (Arthur von Wiesenberger). Jedanaestočlani žiri provjerava okus, miris, izgled, pakovanje, hemijski sastav i druge osobine voda.

Devetu godinu zaredom, vode iz BiH, uglavnom iz Tešnja, osvajaju priznanja. Prema oficijalnoj internet stranici Festivala voda, u različitim kategorijama, tešanjske vode Oaza, Oaza - Mapex, Celvik, Zema, Princess, Tešanjski dijamant i Esperanza (Dijamant), te voda Vranica iz Gornjeg Vakufa su od 2000. naovamo osvojile ukupno 23 medalje i diplome u različitim kategorijama.