31.7.08

www.mittalzlo.com

Zeničani, koji ne žele skrštenih ruku da čekaju naredne ekološke ekcese, otvorili su jučer na internetu stranicu na domeni http://www.mittalzlo.com/, obavjestivši i medije o svom koraku.
Za početak, objavljena je galerija fotosa nastalih od pokretanja integralne proizvodnje u Zenici, a stranica, po uzoru sličnih koje su otvorili pokreti protiv zagađenja u Ohaju (Ohio), SAD, ima namjeru da prikaže "drugu stranu priče" o razvoju i pokretanju proizvodnje u zeničkoj željezari.
Vijest o stranici "Mittal - zlo svih zala" objavljena je jučer i na forumu svjetskog antiglobalističkog pokreta za zaštitu prirode "Greenpeace". Panoramska fotografija Zenice, autora Esada Talića, nastala u utorak uvečer oko 20 sati, najrječitije govori zašto se Zeničani sve više protestvuju protiv zagađenja iz Mittala.

http://biznis-monitor.com/monitor/index.php?option=com_content&task=view&id=3299&Itemid=9

http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=58505

Ragbi




Ragbijaši zeničkog Čelika su se vratili iz Moskve gdje su učestvovali na Evropskom prvenstvu u ragbiju '7.
Na turniru koji je oganizovao Ruski ragbi Savez uz pokroviteljstvo FIRA-AER učestvovalo je 16 timova iz 15 zemalja.

Čelik kao prvak BiH (32. rangirana po FIRA listi za 2007) se našao u grupi sa prvacima Njemačke (11. rangirana po FIRA listi za 2007), Moldavije (2. rangirana po FIRA listi) i Belgije ( 18. rangirana po FIRA listi).

Prvi dan su se igrale utakmice po grupama.
BiH predstavnik je postigao dobar plasman u grupi i osvojenim 3. mjestom ostvario zacrtani cilj.

Rezultati utakmica igranih 26.07. za plasman u grupi:

SC 1980 Franckfur (Njemačka) – RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) 54:0
Usefs Blumarine (Moldavija) - RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) 26:19
Leuven (Belgija) - RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) 12:12

U prvoj utakmici protiv prvaka Njemačke naši igrači nisu mogli puno rezultatski postići jer su igrači Njemačke bili izuzetno jaki i uz to pojačani sa dva igrača iz Samoe.
Drugu utakmicu Čelik je igrao protiv prvaka Moldavije koja je slovila za favorita u grupi. Ovu utakmicu smo nesretno izgubili u sudijskom vremenu i platili danak neiskustvu. Važno je napomenuti da su igrači Čelika igrali odlično i da je rezultat u momentu oglašavanja sirene za kraj utakmice glasio 19:19, da bi u drugoj minuti sudijskog vremena primili skor i izgubili utakmicu. Da je rezultat ostao neriješen, Čelik bi bio drugoplasirani u grupi i automatski osigurao plasman među prvih osam ekipa na Turniru, što bi bio historijski uspjeh.
U trećoj utakmici protiv prvaka Belgije, naši igrači su ponovili dobru igru iz predhodne utakmice i postigli rezultat 12:12 što nam je osiguralo treće mjesto u grupi.

U ovim utakmicama je Čelik, zbog povreda, ostao bez dva standardna igrača što je, pokazat će se kasnije bio veliki hendikep.

Drugog dana turnira; Čelik je odigrao, bez dva standardna igrača, još dvije utakmice:

Pobednik/Beograd (Srbija) - RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) 25:7
RK. Čelik (Bosna i Hercegovina) - NSA Sofia (Bugarska) 14:40

Šta reči o ove dvije utakmice. U prvoj utakmici protiv prvaka Srbije, Čelik je prvo poluvrijeme odigrao dobro i završio rezultatom 7:0. Ovim rezultatom se otišlo na odmor. U drugom dijelu utakmice je došlo do neshvatljivog pada u igri Čelika što je protivnik znao iskoristiti i preokrenuti rezultat u svoju korist.
U drugoj utakmici protiv prvaka Bugarske, Čelik je na momente uspjevao da konsoliduje redove ali je sve to bilo nedovoljno da se iznenade favorizirani igrači iz Sofije.

U finalnoj utakmici Turnira su se sastale dvije ekipe iz Rusije.
„VVA-Podmoscovie“ je ubjedljivim rezultatom 34:5 pobijedila svoje zemljake „Yug-Krasnodar“ i time osvoija ovaj Turnir.

Na kraju ne možemo ne spomenuti da je samo sudjelovanje na ovom prestižnom i sada već tradicionalnom turniru u Moskvi veliko priznanje za RK. Čelik i BiH ragbi uopće.

Organizacija Turnira je bila na izuzetno visokom nivou. Organizator se potrudio da sve protekne u najboljem redu... sve pohvale organizatoru.

Turnir je zatvorio Predsjednik Ruskog ragbi Saveza g-din Kopijev uz napomenu da se vidimo i iduće godine.

Berberović Armin
www.zeragbi.blogspot.com

Smrt u 43.

Tehnički urednik "Dnevnog avaza" Mustafa Ganović jutros je iznenada umro u 43. godini. Ganović je u "Dnevnom avazu" radio od 2006. godine. Prije toga sedam godina bio je zaposlen kao dizajner u Domu štampe Zenica, a od 1995. do 1999. radio je u N.I.P. "Novi Svet" Priština. Ganović je rođen 5. maja 1965. godine u Ajvaliji kod Prištine. Iza Ganovića ostali su supruga Aida, sin Dino i kćerka Ema. Komemorativna sjednica povodom smrti Mustafe Ganovića bit će održana u petak, 1. augusta u Kongresnoj dvorani poslovne zgrade "Avaza" u 10.30 sati, saopćeno je danas iz "Avaza".

Rezultati

Luksemburg – U prvom polugodištu 2008. Arcelor Mittal je ostvario prodaju od 67,6 milijardi dolara, što je za 31 posto više u poređenju sa istim razdobljem prošle godine. Bruto operativni profit (EBITDA) iznosio je 13,1 milijardi dolara ili 35 posto više nego u prvom polugodištu 2007., a neto dobit iznosila je 8,2 milijarde dolara, što je za čak 65 posto više nego u istom razdoblju lani. Kapitalna ulaganja istovremeno su iznosila 2,3 milijarde dolara.

“U ovim rezultatima se ogleda raznovrsnost i snaga poslovnog modela kompanije Arcelor Mittal, a posebno značajna raznovrsnost se ogleda u našem lancu vrijednosti, uključujući značajne operacije koje imamo u sektoru rudarstva. I dalje ćemo nastaviti da tragamo za novim prilikama koje će nam omogućiti da i u budućnosti imamo dovoljno vlastitih resursa sirovina- nedavno su najavljene investicije u Africi, obje Amerike i Australiji. Naša finansijska moć omogućava nam da snažno investiramo u razvoj poslovanja, posebno u rast brownfielda i u poboljšanje kvaliteta proizvoda”, izjavio je Lakshmi N. Mittal, predsjednik Glavnog odbora i generalni direktor Arcelor Mittal.Kapitalna ulaganja u ovoj godini, prema riječima prvog čovjeka Arcelor Mittala, trebala bi osegnuti iznos od sedam milijadi dolara, što će predstavljati 36 posto bruto operativnog profita (EBITDA) u 2007. godini. (Biznis-monitor)

Boračko


Višečlana delegacija Općine Zenica posjetila je danas grupu od 150 učenika koji od ponedjeljka ljetuju na Boračkom jezeru kod Konjica,u organizaciji Saveza izviđača zeničke općine. U delegaciji Općine, između ostalih, bili su sekretar Vijeća i načelnika Selver Keleštura,šef Službe za društvene djelatnosti Zijad Softić,te direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Husein Hinović. "Oni su izrazili zadovoljstvo viđenim,te uputili čestitku rukovodstvu Saveza na optimalnim uslovima za ljetovanje djece. Od 1. jula, u okviru 4 destodnevne smjene,na Boračkom jezeru ljetuje oko 800 zeničkih mališana, kojima je po cijeni od 150 maraka,odnosno 120 za članove, osiguran prevoz, smještaj, ishrana, dnevne aktivnosti, škola plivanja, te medicinska zaštita

Vegeta

Zlata Bartl, voditeljica Podravkina istraživačkog tima koji je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća izumio Vegetu umrla je danas u 89. godini u koprivničkoj Općoj bolnici, izvijestili su večeras iz Podravke. Zlata Bartl rođena je 1920. u Sarajevu, gdje je završila pučku školu i gimnaziju, a 1938. u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije. U Podravki se zaposlila 1955., a prvi veći uspjeh postigla je već 1957. kada je na njezinu inicijativu pokrenuta proizvodnja dehidratiziranih juha. Dvije godine kasnije na tržište je lansiran univerzalni dodatak jelima pod nazivom Vegeta, koji je postao jedna od najpoznatijih hrvatskih marki proizvoda. Od 1976. je u mirovini, a posljednje godine života provela je u domu za stare i nemoćne osobe u Koprivnici. Dobitnica je mnogih priznanja, među ostalim visokog odličja predsjednika Republike Hrvatske - red Danice s likom Nikole Tesle i Zlatne kune za životno djelo Hrvatske gospodarske komore. Njezino ime nosi i Podravkina Zaklada koja je osnovana 2001. s ciljem promicanja i poticanja stvaralačkog i inovativnog znanstveno-istraživačkog rada među mladima.

Tražite li "Job"?


Trazite sansu, prihvatate promjene i spremni ste na nove izazove? Job-agent Zenica, u saradnji sa Boljiposao.com iz Sarajeva, organizuje akciju prikupljanja biografija i promociju svojih usluga za posloprimaoce i poslodavce. Pozivamo sve one koji se zele zaposliti ili promijeniti trenutno radno okruzenje, te se na najbolji nacin predstaviti poslodavcima, da dodju u subotu, 02. augusta - pjesacka zona kod Kamenitog mosta. Sa nama kreirajte svoju buducnost!

Iggy Pop

Koncert “Iggy Pop i The Stooges” u organizaciji Art Zone održat će se u Sarajevu 1. oktobra ove godine u olimpijskoj dvorani Zetra. Ovim koncertom ovaj svestrani umjetnik će predstaviti svoj zadnji studijski album ‘’The Weirdness’’. Karte za ovaj jedinstveni događaj koštat će 35 KM (teren) i 45 KM (tribine) te 120 KM V.I.P.! Svi zainteresirani moći će izvršiti rezervacije karata putem web site-a http://www.art-zone.ba/ od 1.avgusta, saopćeno je iz Art Zone. Rezervirane ulaznice će se moći preuzeti, čim iste budu puštene u prodaju, u drugoj polovini osmog mjeseca.

Valter na kineskom

Čuveni jugoslovenski film "Valter brani Sarajevo", koji je toliko omiljen u Kini da je njegov glavni protagonista Bata Živojinović u tamošnjoj javnosti dobio status legende, bit će ponovo snimljen za šta se priprema zagrebački "Jadran film". Poseban kuriozitet tog rimejka koji će se snimati na originalnim lokacijama u BiH i u koprodukciji s inostranim producentima, jeste da će partizane glumiti Kinezi, a Njemce Japanci. Predsjednik uprave "Jadran filma" i njegov suvlasnik Vinko Grubišić objašnjava da je na tu ideju došao prilikom prošlogodišnjeg intervjua kineskoj televiziji. Tada mu je potvrđeno da bi kineska publika rado vidjela obnovljenog "Valtera", koji kod njih i dalje ima kultni status. Na proteklom festivalu u Kanu Grubišić je s jednim inostranim producentom dogovorio snimanje nove verzije tog filma, o čemu direktor strateškog marketinga "Jadran filma" Andrej Masimović u "Jutarnjem listu" kaže: "U tome će nam pomoći Federalna televizija koja je naš partner u BiH, a računamo da ćemo sa snimanjem početi najkasnije u proljeće 2009. godine kako bismo ga završili za pola godine. Naš se film neće razlikovati od originala, ali ćemo mu dodati štos: Nemce će glumiti Japanci, a partizane Kinezi." Audicija za izbor novih glumaca koji će umjesto Bate Živojinovića (glumio Valtera), Ljubiše Samardžića (igrao Zisa) i ostalih ostvariti u rimejku ovog filma održat će se na jesen u Kini, a pripreme za to će biti obavljene za vreme predstojeće Olimpijade u Pekingu.

Nesreće

Na cestama u Bosni i Hercegovini u prvom polugodištu ove godine dogodilo se 19.197 saobraćajnih nezgoda u kojima su teže i lakše povrijeđene 4.923 osobe, dok je poginulih bilo 196. U BiH je, naime, u prvom polugodištu evidentiran porast broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period 2007., dok je ukupan broj poginulih manji za 14 osoba ili sedam posto. Broj povrijeđenih osoba manji je za devet posto.Kako se navodi u upravo objavljenoj Informaciji Bosanskohercegovačkg auto-moto kluba (BIHAMK) o saobraćajnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u BiH u periodu januar-juni 2008. godine, u BiH je u prosjeku svaki dan bilo 105 nezgoda u kojima je dnevno prosječno stradalo 27 osoba. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u BiH u prvom polugodištu 2008. (19.197), 13.937 ih se desile u FBiH, 4.930 u Republici Srpskoj, a 330 u Brčko Distriktu BiH.

30.7.08

Mate



Nakon kratke i teške bolesti sinoć je u 23.15 sati u Puli preminuo proslavljeni hrvatski boksač Mate Parlov, legenda hrvatskog sporta. Parlov je rođen 16. studenoga 1948. godine u Imotskome. Od 1964. bio je članom Boksačkog kluba "Pula". Bio je olimpijski pobjednik 1972. u Minhenu , 1974. godine okitio se titulom svjetskog amarterskog prvaka u Havani. Bio je i dvostruki evropski amaterski prvak; 1971.u Madridu, te 1973. u Beogradu. Godine 1976. je postao profesionalni europski prvak, a 1978. i svjetski profesionalni prvak u poluteškoj kategoriji. Osim toga Mate Parlov bio je i osam puta prvak bivše Jugoslavije. jutros će u Puli biti održana vanredna sjednica Izvršnog odbora Boksačkog kluba "Pula" kojoj će prisustvovati i predstavnici Saveza sportova Istarske županije i grada Pule, te najbliži prijatelji Mate Parlova



Sinoć, by Esad Talić


Sramota


Desetak porodica, bivših stanara zeničkog naselja Kanal jučer se suprostavilo policiji i izvođačima radova, ne dozvolivši nastavak postavljanja temelja za kuće dvije povratničke porodice u ovom naselju.
Još 29. septembra 1992. avijacija JNA, gađajući Željezaru teško je oštetila nekoliko objekata, u kojima je sa stanarskim pravima živjelo tridesetak porodica. Tadašnje rukovodstvo Općine zbog sigurnosti izmješta porodice, dodjeljuje im privremena rješenja, a potom, barem se tako tvrdilo do jučer, zemljište prodaje preduzeću "Makom".
Proteklih šesnaest godina Općina Zenica i Željezara, čije su prizemnice bile, prebacuju odgovornost sa jednog na druge, dok su stanari nakon privremenih rješenja, uglavnom dobijajući na kraju rješenja o deložacijama.
- Svi mi imamo stanarska prava i dokaze da smo na vrijeme podnijeli zahtjeve. Jučer smos aznali da se našim dojučerašnjim komšijama, Milanu Nikoliću koji živi u Rogatici, te Grozdi Paniću koji je u Prnjavoru, novcima federalnog Ministarstva raseljenih, grade kuće, i to na lokaciji gdje je bila zajednička. Pa samo nas je zid dijelio, sad se njemu gradi, a ja sam podstanar u svom gradu. Zato će me odavdje samo mrtvog odnijeti, kaže Fikret Muharemović, koji je sa Nikolićem, Panićem, te Hajrudinom Beširevićem živio u jednom od srušenih objekata. Policajci, koji su obavješteni da građevinari ne mogu pristupiti radilištu, najavili su intervenciju, nakon što "dobiju zeleno svijetlo".
Mještani srušenih objekata su čak početkom ove godine "navučeni" na priču da osiguraju 10.000 KM kreditnog zaduženja, a da će im ostatak "pokloniti" Općina, ali ni od te varijante do jučer nije bilo ništa. U Općini su, baš kao sa stanarima, i nama govorili da "niko ne zna šta se događa". Iako je deceniju i po, pa čak i u presudi Kantonalnog suda Zenica utvrđeno da je zemljište prodano, ispostavilo se da se ne radi o toj, nego susjednoj lokaciji, a da su Kanalčani opet prevareni, ko zna po koji put.
- Nismo izbjeglice, nismo raseljena lica, imali smo stanove, sad ih nemamo, a ne spadamo niti u jednu kategoriju koja ima ikakva prava. Mi smo izbjeglice u svom gradu i niko nije nadležan za nas, kaže Ibro Alagić.

Ema

Zeničanka Ema Alagić, bivša Miss turizma BiH i Miss Elegancije svijeta ovih dana je na Floridi, SAD, odabrana od strane američka fotografkinje Odri Snou (Audry Snow) da bude model na snimanju editorijala za poznati floridski lifestyle magazin "Gulf & Main".
Snimanje je održano na egzotičnim plažama floridskih ostrva Sanibel i Kaptiva (Captiva), kao i u poznatom klubu "Pearl Lounge" u gradu Kejp Koral (Cape Coral), također na Floridi.
Istovremeno, poznati američki umjetnik Tite Bakero (Tiite Baquero) je izabrao Emu za svog modela u predstavljanju svojih čuvenih dizajniranih i unikatnih ogrlica, kojima ovaj umjetnik indijanskog porijekla promovira ideju očuvanja prirode i prirodnog okoliša.
- Za vrlo kratko vrijeme uspjela sam postići dosta obećavajućih poslova. Odabraću što je najbolje za mene i posvetiti se tome, kazala nam je kratko Ema.
Ovim uspjesima treba dodati i poziv modne agencije "Eternity Models" iz Majamija Emi da potpiše ekskluzivni ugovor sa ovom modnom agencijom o zastupanju na američkom trzištu.

KUD


Tamburaški orkestar Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Željezara" iz Zenice učestvovaće na 6. Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara "Bijelo Polje 2008", koji će biti održan od 31. jula do 3. avgusta. Ovogodišnje, drugo, učešće KUD-a "Željezara" realizuje se u okviru saradnje Općine Bijelo Polje iz Crne Gore i Općine Zenica. Na festivalu će učestvovati tamburaški orkestri iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske,Srbije, Belgije, BiH, Bugarske, Makedonije i Crne Gore.

29.7.08

Tone zagađenja


Zeničko dopisništvo "Dnevnog avaza" sve češće je zatrpano pozivima građana i žalbama na sve izraženiji problem zagađenosti, nakon pokretanja koksare, aglomeracije i visoke peći zeničkog "Arcelor Mittala". Nakon objelodanjivanja podataka da je u zadnjih pet godina procenat sumpora uvećan za 240 posto, iako je još 2003. bio iznad dozvoljenog prosjeka, Zeničani traže intervenciju, akciju, a čak je i Općinsko vijeće Zenica održalo vanrednu tematsku sjednicu u vezi sa stanjem zaštite okoline i pokretanja proizvodnje u željezari.
Tako Zeničani već prave internet-kolekcije i albume "dimnih" i fotografija Zenice ispod oblaka dima. Znajući da se zimi koncentracija dima i smoga u zeničkoj kotlini uveća i do četiri puta zbog pritiska, najteži dani izgleda tek predstoje. Nažalost, prema najavama iz Mittala, bolji dani za pluća Zeničana biće od 2012. kada treba biti okončan proces postavljanja novih filtera.
- Mittal će investirati 64 miliona eura u zaštitu i ekologiju, sa posebnom pažnjom jer je Mittal smješten u gradu. Svi mi ovdje zajedno živimo i u neprestanom smo kontaktu sa stručnjacima i nadležnim institucijama BiH, kazao je M. K. Šrinivasan (Srinivasan), generalni direktor kompanije. Arcelor Mittal Zenica ima privremenu okolinsku dozvolu, jer su postrojenja radila i prije rata, te je za dobijanje trajne dozvole dobio rok od četiri godine za prilagođavanje ekoloških normi bh. i evropskim standardima.
- Od prijeratne četiri, radiće jedna, i to obnovljena visoka peć, ugašeno je osam Simens-Maartenovih peći, od četiri, u funkciji će biti jedna koksna baterija, sa pogonom za "odsumporavanje", ugašena je jedna valjaonica. Građani moraju imati strpljenja da u procesu prilagođavanja količine otrovnih supstanci budu veće od planiranih i projektovanih, kaže Aziz Mujezinović, pomoćnik direktora za ekologiju.
Ekološki projekti biće realizovani do 2013. i 2014. godine, kada se očekuje instaliranje pogona za redukciju dimnih plinova i generalno prečišćavanje otpadnih voda. U "periodu prilagođavanja" postrojenja, u naredne četiri godine, prema čelnicima Mittala, Zeničani će "gutati" godišnje 4.400 tona prašine i šest hiljada tona sumpora godišnje, što je osamdesetak posto prijeratnog zagađenja, ali za utjehu i petnaestak puta manje, nego 1989. kada je u atmosferu Zenice izbačeno 95 hiljada tona sumpora i prašine. Do sada je, prema tvrdnjama iz Mittala, u ekološke pogone i prečistače, uloženo 22, a planirano još 41 milion eura. Prema podacima čelnih ljudi Arcelor Mittal Zenica, na liniji integralne proizvodnje ugrađeno je ili modernizovano čak osamdeset sedam filtera.

neRIJEŠEN SLUČAJ

Ponekad i odmaranje uz gledanje TV programa može pomoći u razotkrivanju krivičnih djela. Emisija “Neriješen slučaj” BHT1 je tako nedavno pomogla je policajcima u Osijeku, Hrvatska, da riješe devet mjeseci staru krađu dva kilograma zlata iz zlatare u središtu Osijeka! I to sasvim slučajno. Popodnevni odmor jednog policajca, koji je "prebirao" kanale, pomogao je da budu otkriveni 10-godišnjak i njegov 31-godišnji otac Ljuman Davatovski (državljani Makedonije), te 37-godišnja Lidija Trajkova Angelova (državljanka Bugarske).
Oni su krajem novembra prošle godine opljačkali zlataru “Žderić” na Trgu Ante Starčevića u Osijeku. Tada su ukrali zlato vrijednosti 188.106 kuna (više od 50.000 KM). Policajci su imali samo snimak video nadzora, sličan onom koji je te večeri jedan od njih vidio na BHT-a, u vezi sa pljačkom u Hercegovini. Preko Interpola spojili su se s policijom iz BiH, a isti snimak, iste večeri, vidio je i stanar zgrade u Mostaru, gdje su lopovi živjeli, te ih prijavio policiji. Ubrzo su sve troje pronađeni, dječak je vraćen u Makedoniju, a Ljuman i Lidija su u pritvoru. Slučaj policajca, koji je gledajući "Neriješen slučaj" na BHT-u privukao je veliki interes hrvatskih medija, od Glasa Slanovije do Vjesnika, a gotovo da nema relevantnog medija iz Hrvatske da nije opisao slučaj i "slučajnu vezu" BiH - Hrvatska.
- Ovo je samo jedan od primjera kako mediji mogu pomoći, što je i osnovni cilj kad je emisija stvarana. Posredstvom "Neriješenog slučaja" pronađeni su odbjegli bjegunci iz zatvora, ljudi sa potjernica, ubice, razriješeni slučajevi stari nekoliko godina i decenija, pronalažene nestale osobe, kazao je za "Dnevni avaz" urednik emisije Amarildo Gutić.

www.mod.gov.ba


Ministarstvo odbrane BiH je 22. jula raspisalo drugi javni oglas za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage Bosne i Hercegovine, sa rokom od 15 dana (oglas se zatvara 4. augusta 2008. godine). Oglasom je objavljeno ukupno 541 upražnjena vojničkih pozicija, od toga 202 za pripadnike iz reda bošnjačkog naroda, 204 iz reda hrvatskog naroda i 135 iz reda srpskog naroda. Obzirom da su zadržana dokumenta kandidata koji su pozivani na testiranja po prvom javnom oglasu, raspisanom 27. marta 2008. godine, oni se mogu prijaviti na ovaj oglas samo putem prijavnog obrasca. Svi ostali zainteresovani kandidati obavezni su pored prijavnog obrasca dostaviti i traženu dokumentaciju, na adrese navedene u tekstu oglasa. Tekst javnog oglasa sa obrascem prijave se nalazi na službenoj web stranici: http://www.mod.gov.ba/, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Story

Mali Džemaludin je šetao pored Čajinog potoka te odluči> da trene /zaspi na tren/ u orahovom hladu. > Nedugo zatim on usni san u kojem mu se ukaza đulber> šećer djevojka, sveta Klementina /zaštitnica internet> forwarduša/, koja mu reče: > 'Ti sanjaš o vječnoj ljubavi Džemaludine, ta će ti> se želja ostvariti ako pošalješ email na najmanje šest> adresa, i to: šest puta u To:, pet u CC: i tri opciono u> BCC:. U e-mailu ćeš navesti tajnu koju ću ti sada> otkriti'.> Bio jedan Ešref iz Stabandže koji nije nikad dalje slao> forwarduše i za kaznu ga hanuma ostavi zbog kamiondžije> iz Žepča pa on ode vidovitoj Halimi da se posavjetuje> šta će i ku'će dalje. Ona mu veli: Ujutro poslušaj> tri puta 'Moja Zulejho' od Burhana Šabana, popij> na tašte jogurt nemasni s> LGG-om, poslije akšama još tri puta 'Ja sin sam tvoj> zemljo' i obrij noge kad mjesec bude na uštap. Kad ti> se hanuma vrati pošalji dobru vijest i drugima. Hanuma mu> se vrati ne prođe ni hefta a on proslijedi ovaj mail na> jedanaest adresa + tri u BCC. Ako i ti želiš da ti se> partner vrati ili pojavi pošalji this mesaž na 11 email> adresa i on/a će se i pojaviti, ha u fizičkom, ha u> astralnom obliku, bezbeli..
hvala Trigeru

BosniaFolk


Ansambl "Bosnia Folk" iz Zenice nastupio je na Međunarodnom festivalu folklora "Jafem", koji je od 17. do 26. jula održan u turskom gradu Jalovi. Umjetnički rukovodilac ovog ansambla Melih Karan i koreograf Ibrahim Redžić kazali su na današnjoj konferenciji za novinare kako je nastup Zeničana pratilo više od 2.000 posjetilaca, uživajući u programu sastavljenom od bošnjačkih tradicionalnih gradskih pjesama i igara. "Bosnia folk" je nastup na Festivalu upotpunio i gastronomskim štandom, na kojem su se mogla vidjeti i isprobati bosanska slatka i slana jela. Na festivalu "Jafem" nastupilo je 35 folklornih skupina iz 25 zemalja, sa više od hiljadu učesnika. Ansambl "Bosnia folk" bio je jedini predstavnik BiH.

Audicija


Producentska kuća "Deblokada" iz Sarajeva objavila je danas da je počela pripreme za novi igrani film rediteljice Jasmile Žbanić, pod radnim nazivom "Memory Full". U okviru priprema biće organizovan i casting za glumce drugog plana i statiste, najavljeno je u saopćenju ove producentske kuće. Svi zainteresovani mogu doći na probno snimanje u subotu, 2. avgusta, u prostorije Kina "Bosna", od 11.00 do 16.00 sati.

28.7.08

Naslovi


'The Joy of Chicken' (Radost pilića), 'Living with Crazy Bottocks' (Živjeti s ludim guzovima) i 'Lesbian Sadomasochism Safety Manual' (Sigurnosni priručnik za lezbijski sadomazohizam), samo su neka od djela već okrunjena nagradom Diagram, za knjigu najneobičnijeg naslova. Povodom 30. rođendana ovog zabavnog književnog priznanja u septembru će se održati izbor za najbizarniji naslov dosada, Diagram of Diagrams, a nominirani su svi dosadašnji pobjednici. Nagradu jednom godišnje dodjeljuje londonski časopis Bookseller još od 1978. kada je prvi Diagram pripao djelu 'Zapisi s druge međunarodne radionice o golim miševima'. Idejni začetnik ovog neobičnog literarnog priznanja je Booksellerov kolumnist Horace Bent, a prvi puta ga je predstavio na frankfurtskom sajmu knjige. Princip za dodjeljivanje nagrade je jednostavan: knjižničari, knjižari i nakladnici sastavljaju popis čudnih naslova, potom ih filtrira Booksellerov stručni tim, da bi na kraju konačan izbor pripao glasu naroda putem demokratskog online glasovanja. Kako književna mašta katkada zaista prelazi u verbalni cirkus, lista dosadašnjih Diagramovih dobitnika je podugačka i šarolika, a neki od kraljeva bizarnosti koji su odnijeli glasove čitatelja su: 'Oral Sadism and the Vegetarian Personality' (Oralni sadizam i vegetarijanska osobnost, 1986.), 'How to Avoid Huge Ships' (Kako izbjeći velike brodove, 1992.) i prošlogodišnji 'If You Want Closure in Your Relationship, Start with Your Legs' (Ako želite prekid veze, počnite od vlastitih nogu) Iako se slična književna priznanja redovito kreću u društvu bogatih sponzora, Bookseller se odbio komercijalizirati i ostao dosljedan svojemu imperativu slavljenja čudnoga. Tako kraljevi bizarnosti s najvećim brojem glasova sve do danas u znak priznanja dobivaju skromnu bocu šampanjca i pojačan publicitet za djelo i autora. Povodom proslave tridesete godišnjice nagrada Diagram u septembru ove godine bit će publicirana knjiga 'How to Avoid Huge Ships and Other Implausibly Titled Books' (Kako izbjeći velike brodove i druge nevjerojatno nazvane knjige) u čast dosadašnjih prvaka, a najčudnijem naslovu od čudnih pripast će nagrada Diagram of Diagrams

Omladinski, danas


Koncert


Duo Brikcius - violončelisti Ana Brikciusova (Anna) i František Brikcius nastupili su u zeničkom gradskom Muzeju. Prvobitni koncert na kuli Vranduk odgođen je zbog kiše i premješten u Muzej, u kojem su brat i sestra Ana i František izveli djela Bokerinija (Boccherini), Mocarta (Wolfgang Amadeus Mozart), Rosinija (Rossini), Hindemita (Hindemith), Klajna (Gideon Klein), te Košikove (Irena Kosíková). Gostovanje u Zenici su organizovali Ambasada Češke Republike „Sarajevo art“ i Muzej grada Zenice.
FOTO: J. HADŽIĆ, www.dnevniavaz.ba

Pobjeda


Bosanskohercegovačka teniserka Mervana Jugić-Salkić pobjednica je ITF Challenger turnira u Les Contaminesu u konkurenciji parova.Jugić-Salkić je u paru s Teodorom Mirčić iz Srbije u finalu 25.000 dolara vrijednog turnira savladala njemačko-češki par Ozga/Sedenkova sa 6:1, 6:4.

Zračenje?

Iz uglednog američkog znanstveno-istraživačkog centra za rak dolazi do sad najozbiljnije upozorenje o opasnosti od raka mozga kod korisnika mobilnih telefona. Već se nekoliko godina spominje moguća povezanost mobitela i raka mozga. No, prvi put jedan je vodeći znanstvenik na temelju studije koja je još u toku objavio vrlo ozbiljno upozorenje. Dr. Ronald Herberman, iz Centra za istraživanje raka Sveučilišta Pittsburgh, svom je osoblju uputio okružnicu u kojoj upozorava da bi djeca trebala koristiti mobitele samo u hitnim situacijama, te ističe da su fetusi u najvećoj opasnosti od raka. Ranije studije u nekoliko zemalja nisu otkrile dokaze da intenzivno korištenje mobitela izaziva rak. U Američkoj udruzi za rak, dr. Michael Thun je pažljivo pratio sve studije. "Svi dokazi kojima dosad raspolažemo govore da je upotreba mobitela sigurna. No, moram reći da je znanstveno nemoguće dokazati da je nešto potpuno sigurno," kaže Thun. Prema Nacionalnom institutu za rak, celularni telefoni emitiraju izvjesnu vrstu zračenja, energiju radiofrekvencija. Stručnjaci tog instituta ukazuju na nekoliko dugoročnih studija koje se provode na ovoj relativno novoj tehnologiji. Isto se tako ističe rastući broj korisnika – više od 180 miliona u Sjedinjenim Državama, te više od dvije milijarde u svijetu. Upozorenje dr. Hebermana temelji se na preliminarnim nalazima studije koja je još u tijeku. On upozorava sveučilišno osoblje da već počne provoditi zaštitne mjere i prije nego što nalazi studije budu objavljeni. A zaštitne mjere za korisnike su prvenstveno – slušalice, ili korištenje 'speakerphone' opcije na telefonu. U oba slučaja se sam telefon nalazi na sigurnoj udaljenosti od mozga.

No Comment

27.7.08

Dženaza

Na gradskom groblju Crkvice u Zenici poslije ikindije namaza jučer poslijepodne je obavljen ukop preminulog dr. Ahmeta Hadžipašića, bivšeg premijera Vlade Federacije BiH i prorektora Univerziteta Zenica. Prethodno, na Trgu Alije Izetbegovića, ispred Čaršijske džamije u Zenici, u prisustvu članova porodice i rodbine, brojnih prijatelja, studenata, radnih i poslovnih saradnika, te nekoliko hiljada pristiglih iz cijele BiH, dženaza-namaz je predvodio i klanjao Ismet efendija Spahić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. Dženazi Ahmeta Hadžipašića prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog, diplomatskog i privrednog života, među kojima su bili Nedžad Branković, Niko Lozančić, Mirsad Kebo, Dragan Vrankić, Sefer Halilović, Dragan Čović, Amir Zukić, Adnan Terzić, nekoliko ambasadora, te mnogi drugi koji su lično izjavili saučešće supruzi, kćerkama i članovima porodice. Nekoliko minuta prije klanjanja dženaze, Zenicu je zahvatio talas jake kiše, koja nije omela nekoliko hiljada ljudi da klanjaju dženazu na otvorenom.
- Ahmet je bio jedna od rijetkih političara koji je nakon visoke funkcije otišao nazad u bazu, odakle je došao. Ne mogu vjerovati da za takvog čovjeka gore, u nekom ministarstvu nije bilo mjesta. Očito da mi Bošnjaci ne znamo cijeniti svoje ljude, nego ovako na dženazi, sjetimo se lijepo pričati. Ako ikakvu poruku trebamo izvući sa ove dženaze, to je da nam treba više poštivanja, uvažavanja. Ja nijedan protestni skup nisam vidio pred Ahmetovim vratima dok je bio premijer. Vjerujem da je za dobar dio toga bio razlog što je on bio takav čovjek i zato mu ja od srca halalim. Ovakva kiša, na ovoj dženazi, dokaz je da je Zenica voljela svog Hadžiju, svog Ahmeta. A dokaz je da je i to čovjek sa kojim je Allah dž. š. zadovoljan, kazao je obraćajući se prije klanjanja dženaze naibu-reis Spahić.

Povodom smrti dr. Hadžipašića, prije dženaze i ukopa održana je komemoracija u prisustvu članova njegove porodice - supruge Branke, kćeri Emine, Amre i Selme, članova obitelji, predstavnika države , Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona, Općine Zenica i brojnih poštovalaca i prijatelja.
- U izrazima saosjećanja sa porodicom i telegramima saučešća, iako to nije uobičajeno, stajalo je "hadžija", "ljudina", "ljudeskara", "planina od čovjeka". Ima li iko ko Ahmeta nije znao kao čovjeka spremnog da svugdje stane, sa svakim popriča, riješi problem mnogih, iako to nije sve bio samo njegov posao, rečeno je. Stotine ljudi ostalo je van sale BNP-a Zenica, a nekoliko stotina ih nije stiglo ni da se upiše u knjigu žalosti, otvorenu u foajeu sale u kojoj se održavala komemoracija.
- Krajiška odlučnost i zenička mehkoća su od Ahmeta napravili predodređenog lidera. Iza njega je ostalo mnogo više dobra nego što ostane iza većine ljudi kad odu s ovog svijeta, kazao je Husejin Smajlović. Od radnog kolege i saradnika oprostili su se bivši kolega Aziz Mujezinović, prijatelj Ivica Ćurić, rektor Sabahudin Ekinović i dekan Dušan Vukojević, Senija Bubić u ime Glavnog odbora SDA BiH, zenički načelnik Husejin Smajlović, sportski radnik Zaim Mujezinović. Hadžipašić je bio vrlo aktivan aktivan u džudou, ragbiju, biciklizmu, nogometu, košarci, Olimpijskom komitetu i Košarkaškom savezu BiH.




KOMENTARI




Novi prijatelj ZenicaBloga


AUTOR FOTOGRAFIJA U OVOM POSTU JE POZNATI RADIJSKI VODITELJ DANKO TRAVAR, INAČE ZALJUBLJENIK U (NOĆNU) FOTOGRAFIJU.

RANIJE SMO OBJAVLJIVALI NEKE DANKINE FOTOGRAFIJE, NEKAD I DA NISMO NI ZNALI DA JE ON AUTOR. OVAJ PUT, MAKSUZ, DANKO JE URADIO DVIJE FOTOGRAFIJE SA PREPORUKOM DA BUDU OBJAVLJENE NA ZENICA-BLOGU, NA ČEMU MU, OD SRCA ZAHVALJUJEMO. NADAMO SE SKORAŠNJIM NOVIM RADOVIMA, A DANKA DO TADA, SLUŠAJTE I GLEDAJTE NA http://www.rtvze.com/

Čelik - Borac (BL) 1:0




foto: J. Hadžić, http://www.dnevniavaz.ba/





strijelac jedinog gola, pred oko 4.000 gledalaca, u drugom poluvremenu, sa 11m, Hadžić.

komentari

Italijanski humanitarci

Predstavnici sindikata "Čizl" (Cisle), jednog od najjačih sindikata Italije, posjetili su jučer Zenicu, razgovarajući sa domaćinima o nastavku saradnje i pomoći za nekoliko ustanova i institucija, koje pomaže ovaj sindikat.
- Predali smo pismo kojem budućeg načelnika, nakon izbora u BiH, pozivamo da gostuje u Italiji. U pismu obećavamo dalju saradnju i projekte, sa Omladinskim horom Zenica, humanitarnom organizacijom "Ruhama", izbjegličkom populacijom, ustanovom za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja "Dom porodica" i humanitarcima iz "Sezama". Osim u Zenici, već petnaest godina smo prisutni i pomažemo organizacije u Maglaju, Jajcu i Žepču, kazao je Sandro Loski (Losci), generalni sekretar nacionalnog sindikata "Čizl". O projektima pomoći su govorili i njegov kolega iz pokrajine Emilia Romanja (Romagna) Franko Andrini (Franco), te Luiđi Danesi (Luigi), predsjednik humanitarne organizacije FOIC (Fiorenzuola oltre i confini onlus).
- Italijanski projatelji bili su jako aktivni, jer svake godine finansijski i materijalom pomažu "Doim porodicu", a finansirali su i izgradnju sportske dvorane za našu djecu, kazao je Branko Dilber, direktor javne ustanove "Dom porodica".

Moda.... i više od toga...

Sarajka Hana Hadžiavdagić, bivša takmičarka reality showa "Farma" uhvaćena je proteklog vikenda u strastvenom klinču s nepoznatom djevojkom, napisao je zagrebački Jutarnji list, ilustrujući to fotografijama nastalim na novaljskoj plaži Zrć, na otoku Pagu, u susjednoj Hrvatskoj.
Hrvatski dnevnik navodi da je Hana otprije poznata po ljubavnim izletima s djevojkama, ali da ovaj put nije primjetila fotoreportera, pa se "opustila". "Dnevni avaz" prvi otkriva ko je osoba sa fotografija hrvatskog dnevnika. Radi se o Zeničanki Kaniti Bajramović (18), manekenki zeničke modne agencije "Fashion".
Kanita je prije manje od dva mjeseca bila zaštitno lice "Zenica Fashion Weekenda" i njene fotografije krasile su desetine plakata i novinskih članaka, pa je bilo vrlo lako identificirati. Kanita je dvije godine u "Fashionu", a jedan od posljednjih velikih angažmana bilo je njeno pojavljivanje u modelima slovenačke "Lisce". Studentica odsjeka za turski jezik i književnost Pedagoškog fakulteta, koja odlično govori engleski i njemački, prema tvrdnjama njenih poznanika, odlučila se na Zrću provesti nekoliko dana odmora, a i jučer (petak) bila je nedostupna na mobitel, jer se nalazila na odmoru. Ni na kućni broj niko nije odgovarao na pozive. U intervjuu za magazin "Azra", Kanita je krajem maja rekla da će nakon ljetovanja na Jadranu, kraj godine provesti u Australiji, kod rodbine, a da će do tada ljetne vrućine "gasiti" na zeničkim Bazenima.
Ipak, uspjeli smo dobiti komentar od Harisa i Selme Hasanica, menadžera i vlasnika agencije "Fashion", za koju je Kanita bila angažovana. Nakon prvobitnog šoka kad smo im pokazali fotografije, oni su potvrdilid a imaju informaciju da boravi na Zrću, te da je to uistinu ona, jer posjeduju hiljade njenih fotografija.
- Ljetovanje bilo kojeg našeg člana je njegova privatna stvar. Ipak, mi moramo brinuti o dignitetu i imidžu kuće za koju privređujemo. Zato smo odlučili, nakon što su publikovane fotografije, a očigledno je da ćete to učiniti, da raskinemo ugovor sa Kanitom. Ponašanje jeste privatna stvar, ali mi u svojim redovima ne možemo imati manekenku koja će se tako ponašati na, ipak javnoj plaži. Sutra nam mogu doći u pitanje neki angažmani zbog moralnih karakteristika naših članova i članica, pa sebi to ne možemo dopustiti, kazala nam je Selma Hasanica, vlasnica Agencije "Fashion". I ona je jučer pokušavala da saopći Kaniti odluku Agencije, ali nije uspjela da stupi u kontakt sa njom.