2.8.08

Stabljike i sjemenke

Za manje od 48 sati, pripadnici Policijske uprave Zenica i MUP-a Ze - do kantona, na pet lokacija na području ppćine Zenica, pronašli su pojedinačne i grupne zasade indijske konoplje (kanabisa), te sjemenki za sijanje.
Zasadi, od kojih nastaju narkotici marihuana i kanabis pronađeni su na balkonima stambenih objekata, te javnim površinama u naseljima Donja Vraca, Kanal, Crkvice, Jagodići i Batve, a ukupno je pronađeno trideset stabljika i nekoliko desetina sjemenki.
Dvije osobe su privedene, saopćeno nam je u MUP-u ZDK, a nakon obrade i daljih vještačenja protiv njih će biti podneseni izvještaji Kantonalnom tužilaštvu Zenica za počinjeno krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.
U četvrtak ujutro, u mjestu Batve, od strane službenika policije pronađene su četiri stabljike indijske konoplje u dvorištu kuće Elvisa J., izvršen je pretres i uviđaj, nakon kojeg je Elvis J. priveden u policiju.
Prethodnog dana u Jagodićima je od strane policijske patrole PS "Centar", na terasi kuće Amela K. uočene su stabljike koje asiciraju kanabis, pa je upućena ekipa za uviđaj, koja je otkrila šesnaest stabljika. Po nalogu tužioca, Amel K. je priveden, a kuća pretresena.
U četvrtak i petak policajci su na javnim površinama uočili saksije sa biljkama kanabisa, i to u Donjoj Vraci, nedaleko od magistralnog puta M-17, te u naselju Kanal, takođe nedaleko od puta, kao i blizu pješačke staze u naselju Crkvice Za sada policija ne raspolaže podacima o "vlasnicima zasada", ali su stabljike prenesene u policiju.
U toku 2007. godine ovo ministarstvo je nadležnim tužilaštvima dostavilo 240 izvještaja protiv 262 počinioca, od kojih su 19 maloljetnici, u vezi sa pronalaskom zasada, uzgajanjem, te korištenjem opojnih droga, rečeno nam je u MUP-u ZDK.
Na osnovu šestomjesečnog izvještaja Odjeljenja Federalnog MUP-a za borbu protiv zlolupotrebe droga, na području FBiH u prvih šest mjeseci ove godine pronađeno je ukupno 684 stabljika „cannabisa sativa“. Od ovog broja, na području Ze-do kantona je pronađeno 456 stabljika, što je dvije trećine ukupnog broja na području Federacije.
- Ovi pokazatelji su rezultat kontinuiranog i koordiniranog rada službenika MUP-a ZDK na suzbijanju zloupotrebe opojnih sredstava, rečeno nam je u MUP-u ZDK.