2.8.08

Organska hrana

Više od četrdeset proizvođača organske hrane iz cijele BiH predstavilo je jučer svoje proizvode na izložbi «Dani organske hrane Zenica 2008» u organizaciji Asocijacije proizvođača organske hrane FBiH. Izložba proizvoda organizovana je u centru grada, u pješačkoj zoni, te je privukla ogroman interes Zeničana, ali i gostiju ovog grada.
Posjetioci su imali priliku probati ili kupiti proizvode nastale bez korištenja umjetnih đubriva, pesticida, regulatora rasta i aditiva. Između ostalog, ponuđeno je čisto organsko voće i povrće, med i prerađevine od meda, sirevi, ljekobilje i preparati na bazi bilja.
- Ovakva proizvodnja nije iluzija, nego stvarnost, nego šansa za BiH, za našiu poljoprivredu. ona je hit u svijetu, a kod nas je se neki stide. Naš cilj je da organska proizvodnja što prije dostigne jedan posto udjela u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u BiH i vjerujem da ćemo u tome uspjeti, kazao je Nezir Tanović, predsjednik Asocijacije proizvođača organske hrane FBiH, koja okuplja 150 proizvođača certificiranih po međunarodnim standardima.
Vlada FBiH je ove godine kao podršku proizvođačima organske hrane osigurala 500 hiljada KM, a efekti su već bili vidljivi na ovom, po drugi put u Zenici, organizovanom skupu. Nakon Zenice, izložbe organske hrane bit će organizirane u Zavidovićima, Maglaju, Kaknju i Visokom.