31.3.08

Nesreće






U posljednjih sedam godina na putevima Zeničko - dobojskog kantona život je izgubilo 342 osobe, a čak 7.342 su povrijeđene u ukupno 24.204 saobraćajne nesreće. Ovaj crni bilans prezentiran je jučer na press konferenciji MUP-a ZDK, uz opasku da je postojeći putevi nisu projektovani za preko 70.000 registrovanih vozila samo u ovom kantonu, te činjenice da za jednu sedmicu magistralnim putem M-17 u oba pravca pređe više od 25.000 vozila.
- Kad se na to doda prosječna starost i ispravnost vozila, dobiju se zabrinjavajući podaci, istakao je ministar policije ZDK Aziz Brotlija. Policija je u 2007. godini započela, a ove godine će nastaviti instaliranje pokretnih i fiksnih radara, te sistema nadzora saobraćaja.
Da postoji rješenje, a svako je jeftinije od gubitka ljudskih života, pokazuje i podatak koji je jučer iznio novinarima policijski komesar ZDK Fahrudin Bečirović.- Na dionici Visoko - Dobrinje Kakanj, čak i u vrijeme gradnje auto-puta A1 u prošloj godini imali smo svakodnevno nesreće sa teškim posljedicama. od trena puštanja te dionice maltene smo bez ijedne nesreće, što znači da na postojeću frekvenciju saobbraćaja putem M17 jedino i najbolje rješenje je fizičko razdvajanje traka, kazao je Bečirović.
Od 163.118 zaustavljanja i kontrolisanja vozila i vozača, više od 45.000 učesnika u saobraćaju je kažnjeno prekršajno ili krivično, zbog brzine, alkohola u krvi, bez vozačke ili sa zabranom upravljanja vozilom. Prema podacima MUP-a ZDK, radar sa kamerom u Donjoj Vraci kod Zenice za sedam dana marta evidentirao je 1.520 prekršaja dozvoljene brzine, a procjena policije da je, naplatom prekršajnih naloga samo sa ove lokacije, skupocjeni uređaj vrijednosti od 150.000 KM "isplaćen" za mjesec dana, dok je na pomenutom dijelu puta M17 znatno smanjen broj nesreća i prekršaja.

Subvencije

Ministarstvo privrede Zeničko – dobojskog kantona objavilo je javne pozive za pet vrsta poticaja koje Vlada ZDK redovno dodjeljuje privrednicima i kompanijama, a po prvi put su uvedeni i poticaji namijenjeni povećanju iskorištenja kapaciteta u hotelima.
U ZDK je registrovano 350 privrednih subjekata koji se bave turizmom, od čega je trideset hotela i motela, sa oko hiljadu kreveta, te dvadeset turističkih agencija.
Vlada ZDK će hotelima i turističkim agencijama subvencionirati dio troškova za smještaj i boravak turističkih grupa sa deset i više turista, a visina poticaja je deset odsto od ukupnog iznosa troška boravka grupe, dok u slučaju zajedničkog angažmana, prema utvrđenim kriterijima Ministarstva privrede, po polovina poticaja pripada turističkoj agenciji i ugostiteljskom objektu, koji pruža usluge smještaja i obravka. Ukupna visina poticaja po jednom objektu ne može biti veća od 20.000 KM godišnje.
Komisija za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu razmotrit će sve prijave, te nakon ocjene, odobravati sredstva prema pomenutim kriterijima, čime se želi potaći razvoj turizma i ostvarenje većeg godišnjeg prihoda od noćenja i boravka u hotelima na području Kantona.

Zenicatrans


"Zenicatrans", nekad jedan od najvećih prevoznika tereta u bivšoj državi, obilježilo je pet decenija postojanja, a na ceremoniji upriličenoj jučer u Zenici, uručene su zahvalnice dugogodišnjim poslovnim partnerima iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Njemačke.
Devet radnika kompanije je dobilo poklone i novčane nagrade za trideset i trideset pet godina radnog staža u kompaniji, koja je od 2003. privatizirana, pretvorena u dioničko društvo, u većinskom vlasništvu Zovko grupacije iz Žepča. Prethodno, teretni saobraćaj je bio sastavni dio jedinstvene kompanije, koja je podijeljena na prevoz putnika, međunarodni prijevoz i teretni saobraćaj.
- Kamioni Zenicatransa su prošle godine prešli put od 3,5 miliona kilometara i prevezli više od 120.000 tona tereta. U ovoj godini smo kupili petnaest novih, a u maju ćemo kupiti još petnaest novih kamiona, nakon čega će vozni park biti prosječno star oko godinu i po, a vozači oko četrdeset godina, kazao nam je Milorad Lažetić, direktor Zenicatransa.

Sa utakmice Čelik - Široki




Boks


Bokserski klub Čelik iz Zenice proteklog je vikenda bio domaćin Državnog prvenstva za juniore i juniorke, za koje je bilo prijavljeno 68 juniora i četiri juniorke iz 16 klubova. Međutim, kako su juniorke bile prijavljene za četiri različite kategorije, nije bilo moguće održati nijednu borbu u ženskoj konkurenciji, pa su se takmičili samo juniori.
Također, zbog velikog broja prijavljenih takmičara, u Zenici su u samo tri kategorije održane finalne borbe, dok će preostale finalne i polufinalne borbe biti održane u Mostaru, koji će za desetak dana biti domaćin Prvenstva za pionire i kadete.
Finalni mečevi održani u Zenici: do 54 kg: Nemanja Milenković (Prijedor) - Midhat Avdić (KBS Banovići) 2:0; do 60 kg: Bojan Aladžić (Slavija) - Said Softić (KBS Banovići) 2:0 i do 91 kg: Edi Beglerović (Mostar) - Kenan Tokalić (Ljubuški) 0:2.
U finalnim mečevima u Mostaru sastat će se: do 57 kg: Adil Rušidi (Radnik) - Adnan Pirić (Banovići); do 64 kg: Mahir Selimović (Čelik) - Armin Alić (Ilidža); do 75 kg: Sadam Stupar (Čelik) - Kenan Mehmedović (KBS Banovići); Neven Ašković (Jedinstvo) - Alen Čolpa (Ilidža) i preko 91 kg: Adil Krvavac (Mostar) - Adnan Canović (Giprom).
U kategoriji do 69 kg u Mostaru će biti održane i polufinalne borbe, u kojima će se sastati: Adrian Knežević (Zrinjski) - Aldin Alić (KBS Banovići) i Nikola Jurković (Ljubuški) - Fadil Pašalić (Čelik).


info:V.Begunić, Dnevni avaz; foto: J.Hadžić, Dnevni avaz

Hasen do


Obavještavamo vas da je naš klub dana 30.03. 2008. godine učestvovao na Državnom prvenstvu u karateu za sve uzrasne kategorije koje je održano u dvorani Mejdan u Tuzli i da je u konkurenciji 25 klubova i 420 takmičara osvojio 9 medalja i to 2 ekipne i 7 pojedinačnih.

Osvojene su 5 zlatnih i 3 bronzane medalje
Ženska seniorska ekipa kluba osvojila je 1. mjesto ,
Muška seniorska ekipa kluba osvojila je 3. mjesto,

Zlatne medalje osvojili su :

Ahmić Hanisa u borbama pojedinačno,
Hadžić Amina u borbama pojedinačno,
Branković Emir u borbama pojedinačno,
Begović Melisa u borbama pojedinačno,


Bronzane medalje osvojili su :

Karić Belikisa u borbama pojedinačno
Islambegović Bernando u borbama pojedinačno,
Bošnjak Nermin u borbama pojedinačno,

Klub narednog vikenda nastupa u Sarajevu na Otvorenom prvenstu karate kluba Stari grad Sarajevu a u završnoj fazi su i pripreme za 15. Karate kup „ HASEN DO „.

TRENER KLUBA
Semir Hamzić

Vjernici

Broj islamskih vjernika u svijetu prvi put je nadmašio broj katolika, izjavio je visoki predstavnik Vatikana, msgr. Vitorio Formenti. On je za katolički list "Osservatore Romano" izjavio da, prema posljednjim podacima iz 2006. godine, u svijetu ima ukupno 17,4 posto katolika, dok broj islamskih vjernika obuhvata 19,2 posto svjetske populacije. "Prvi put u historiji mi nismo više najbrojnija religija, muslimani su nas pretekli", rekao je Formenti. On je dodao da je činjenica da muslimanske porodice nastavljaju imati veliki broj djece, dok se, s druge strane, nastavlja trend u kršćanskim porodicama smanjivanja broja članova porodice. Formenti je istakao da ti podaci potiču iz muslimanskih zemlja i da su oni dostavljeni UN, dok će Vatikan moći garantirati za istinitost podataka tek kada bude sam proveo istraživanje. Predstavnik Vatikana je, međutim, dodao da je ukupan broj kršćana, kada se uzmu u obzir i pripadnici drugih kršćanskih crkava, 33 posto ukupne svjetske populacije.

Žepče


Asocijacija roditelja i prosvjetnih radnika općine Žepča povodom 550. rođendana svoga grada izradila je brošuru «Slikom i riječju kroz Žepče». Riječ je o prvoj pisanoj brošuri koja predstavlja historijske znamenitosti, turističke potencijale ovog kraja, ali nudi najvažnije servisne informacije o žepačkoj općini. «Slikom i riječju kroz Žepče» presjek je najvažnijih historijskih podataka o Žepču, upotpunjenih novijom historijom i fotografskim zapisima. U izradi brošure korišten je dio arhive doajena žepačkog i bh. novinarstva Šefika Mujkića, koji je dao poseban doprinos pisanoj riječi o dešavanjima na prostorima Žepča i njegove okoline.

MTV


Internacionalna MTV mreža raspisala je panregionalni kreativni konkurs “Break MTV” za mlade i kreativne ljude iz 20 zemalja centralne i istočne Evrope i Srednjeg istoka, koji će moći da se prijave za učešće od 1. aprila do 1. jula. U traganju za novim talentima, MTV je pozvala na učešće mlade i kreativne ljude, režisere, studente umjetnosti, animatore, dizajnere i sve ostale koji žele da učestvuju u kreiranju svog MTV-a. “Break MTV” je grafičko vizuelni utisak koji obuhvata kreativni trenutak, ideju koja se u najrazličitijim tehnikama i na različite načine ostvaruje u okviru 30-sekundnog spota, saopćila je MTV Adria. Poziv je upućen mladima iz Poljske, Rumunije, Letonije, Litvanije, Estonije, Mađarske, Izraela, Turske, Ukrajine, Egipta, Libana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Radovi se mogu prijaviti na sajt: http://www.mtvbreak.com.Prijavljene radove će ocjenjivati MTV Creative International Panel, a autori najboljih imat će priliku da rade u lokalnim MTV centralama. Pobjednički 30-sekundni “Break” bit će emitovan na MTV programima širom svijeta.

Apel za pomoć


U nedavnoj saobraćajnoj nesreći, sudar dva autobusa kod Kaknja, povrijeđen je Nermin Ajdinović, kome su hitno potrebne doze krvi AB-negativ. Problem je što je ova krvna grupa veoma rijetka i zbog toga svi oni koji je imaju i mogu pomoći u spasavanju života neka se jave na kontakt broj telefona: - 032 740 587 -Crvenom križu ili -transfuziologiji KB Zenica

30.3.08

Apel za pomoć

Sedamnaestogodišnji Zeničanin Enes Duvnjak posljednjih mjeseci prikovan je za postelju zbog zdravstvenih problema. Nakon što je prvi put osjetio bol u leđima, sve teže se kretao, hodajući savijen, a stanje se iznenada zakompliciralo i Enes je gotovo ostao paraliziran. Učenik Srednje specijalne škole u Zenici je krajem prošle godine hospitaliziran, a od početka februara nalazi se na kućnom liječenju.
- Stalno je u ležećem položaju, a za bilo kakvo pomjeranje, treba pomoć moje supruge Zehre, mene ili sina Adnana. U porodici niko ne radi, samo ja povremeno, sezonski i povremeno radim u zeničkom komunalnom preduzeću, kaže nam Enesov otac Enver. Porodici Duvnjak su ljekari pojasnili da bi se Enes mogao mogao izlječiti uz dugotrajnu aktivnu fizikalnu terapiju, u trajanju od najmanje šesdeset dana, a preporučen je Hotel "Terme" na Ilidži, koji je porodici poslao predračun od 7.245 KM, pa je porodica prinuđena da traži pomoć od dobrih ljudi.
- Prinuđeni smo tražiti pomoć, jer nismo u stanju osigurati ni normalan život za nas četvero, a kamoli liječenje u tolikom iznosu. Enesovi budući koraci u cvijetu mladosti zavise od dobrote dobrih ljudi, kaže Enver.
Za upućivanje pomoći za odlazak Enesa Duvnjaka na fizikalnu terapiju novčane priloge dobri ljudi mogu uplatiti na račun kod Investiciono-komercijalne (IK) banke u Zenici broj 134-010-00000001-20; podbroj 600611-05-1242568 na ime Enver Duvnjak i naznakom “za liječenje Enesa Duvnjaka”.

Udes


U zeničkoj Sarajevskoj ulici preksinoć oko 20 sati došlo je do udesa, koji je srećom prošao bez težih posljedica po učesnike. Mirsada Karahasan iz Zenice, upravljajući "ford fiestom" (919-J-907), nije uspjela zakočiti ispred Đačkog doma, u čije dvorište je u tom trenutku ulazio autobus sa crnogorskim oznakama NK 457-77. U autobusu se nalazili mladići i djevojke, plesači latinoameričkih plesova, koji su stigli iz nekoliko crnogorskih gradova na međunarodno takmičenje, koje se tokom vikenda odvija u Zenici. Srećom udes je je prošao samo sa znatnom materijalnom štetom, a policajci su morali vozaču "fieste" da pomognu da ponovno uđe u vozilo, te ga oštećenog ukloni sa ceste.

Spomenik


Nakon što je završena prva, građevinska faza uređenja platoa budućeg centralnog gradskog spomen - obilježja u Zenici, "Kamenog spavača", započelo je pripremanje i postavljanje samog rješenja spomenika, koji će buduće generacije podsjetiti na imena onih kojih su dali živote za ovaj grad i BiH od 1992. do 1995. godine.
Mjesto na kojem će u narednih 150 dana biti postavljano obilježje od stakla, dugo dvadeset jedan metar i visine između dva i po i četiri i po metra, imaće, prema investitoru i izvođaču, "univerzalnu poruku i modernu crtu, koja će se uklopiti u idejno rješenje cijelog područja".
Na staklenoj površini koja simbolizira rijeku, nalaziće se 950 imena Zeničana koji su poginuli u Oružanim snagama Republike BiH, te drugih Bosanaca i Hercegovaca, koji su dali život boreći se u jedinicama Armije, TO i policije, koje su imale sjedište u Zenici.
Niko iz općinske administracije nije imao odgovor na pitanje zašto ni na koji način na spisku nema civilnih žrtava rata, s obzirom da se upravo na mjestu postavljanja "kamenog spavača" nalazio spomenik civilnim žrtvama, a na platou spomenika se dogodilo najveće stradanja građana Zenice, kada je od jedne granate HVO-a 19. aprila 1993. godine poginulo šesnaest, a ranjeno trieset Zeničana.

Košarka (ž)




Rezultati susreta posljednjeg, 18. kola prve ženske košarkaške lige Bosne i Hercegovine:


Brotnjo - Jedinstvo 67:100


Banovići - Čelik 59:72


Željezničar - Mladost 112:51


Susret Spars - Zrinjski na rasporedu je danas.


Slobodna je bila ekipa Sloboda.




Tabela:


1. Željezničar 18 18 0 1510:938 36


2. Jedinstvo 18 15 3 1535:1065 33


3. Čelik 18 13 5 1306:1141 31


4. Spars 17 11 6 1202:1096 28


5. Banovići 18 9 9 1193:1187 27


6. Brotnjo 18 9 9 1243:1307 27


7. Mladost 18 7 11 1074:1129 25


8. Zrinjski 17 4 13 1027:1162 21


9. Sloboda 18 3 15 949:1183 21


10. Jablanica 18 0 18 589:1415 14




Željezničar, Jedinstvo i Čelik izborili su plasman u drugi dio prvenstva, Ligu 4, gdje će im se pridružiti ekipa Mladi Krajišnik. Izvlačenje parova bit će obavljeno u ponedjeljak u Sarajevu. Ligu napuštaju Zrinjski, Sloboda i Jablanica.

29.3.08

ČELIK - ŠIROKI B. 3:2 (0:2)



U derbi susretu 20. kola nogometne Premijer lige BiH Čelik je u Zenici pobijedio ekipu Široki Brijeg sa 3:2 (0:2).

Gosti su došli u vodstvo u 2. minuti golom Wagnera, a na 0:2 povisio je Šilić u 6. minuti. Prvi gol za Čelik postigao je Šabić u 60. minuti, dok je Hadžić u 76. poravnao na 2:2. Za veliki preokret i pobjedu Čelika pobrinuo se Hasanović u 84. minuti.
Gosti iz Širokog Brijega su od 49. minute igrali s igračem manje, nakon što je Hannich dobio drugi žuti, tj. crveni karton.
Susret je na stadionu Bilino polje u Zenici, pred oko 10.000 gledala, sudio Duško Pekija iz Prijedora.
Čelik nakon ove pobjede ima 37 bodova i dijeli prvo mjesto s Modričom. Široki Brijeg je treći sa bodom manje.


Rezultati susreta 20. kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine:


Orašje - Velež 6:0
Modriča - Slavija 1:0
Sarajevo - Travnik 1:0
Jedinstvo - Posušje 3:2
Laktaši - Žepče 2:0
Zrinjski - Leotar 2:1
Sloboda - Željezničar 2:1
Čelik - Široki Brijeg 3:2



Tabela:

1. Modriča 20 12 1 7 36:27 37
2. Čelik 20 11 4 5 23:15 37
3. Široki Brijeg 20 11 3 6 33:22 36
4. Sloboda 20 11 2 7 32:24 35
5. Sarajevo 20 9 5 6 30:22 32
6. Zrinjski 20 9 4 7 29:19 31
7. Željezničar 20 9 2 9 32:24 29
8. Slavija 20 9 2 9 26:26 29
9. Posušje 20 8 4 8 25:28 28
10. Laktaši 20 8 4 8 25:28 28
11. Travnik 20 8 3 9 25:29 27
12. Orašje 20 8 2 10 36:32 26
13. Leotar 20 8 2 10 24:29 26
14. Velež 20 8 2 10 24:32 26
15. Jedinstvo 20 7 3 10 20:33 24
16. Žepče 20 2 1 17 15:45 7

Parovi 21. kola (2. aprila): Zrinjski - Orašje, Leotar - Sloboda, Željezničar - Laktaši, Žepče - Jedinstvo, Posušje - Čelik, Široki Brijeg - Sarajevo, Travnik - Modriča, Slavija - Velež.

Košarka (m)






Zenica Čelik - Igokea Partizan 80:95


Dvorana "Bilmišće". Gledalaca: 300. Sudije: Edin Husarić (Tuzla), Haris Bilić (Sarajevo) i Seid Nožinović (Tuzla). Nesportska greška: Alić (35). Rezultat: Zenica Čelik - Igokea Partizan 80:95 (17:27, 26:27, 16:23 i 21:18).


ZENICA-ČELIK: Dedić, Sadibašić 9, Avdibegović 11, Jahić 16, Pezer, Đokić 6, Oluić 12, Šestić, Jusufagić, Alić 14, Suljić 5, Delić 7. Trener: Marko Trbić.
IGOKEA PARTIZAN: Tošić 11, Bocka 13, Stazić 14, Đurica, Vučurović 13, Ćup 8, Vrajt 13, Tautvidas 10, Stefanović 4, Alen 9. Trener: Zoran Sretenović.


foto: J. Hadžić, Dnevni avaz

info: V.Begunić, Dnevni avaz

SGV

Potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća - pokreta za ravnopravnost BiH (SGV PZR BiH) Sretko Radišić jučer je na konferenciji u Zenici iznio poražavajuće rezultate provedbe ustavne odrednice o jednakopravnosti i zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda na prostoru cijele BIH, a prema rezultatima popisa iz 1991. godine.
- U federalnim organima vlasti, uključujući vladu, ministarstva, oba doma parlamenta i stručne službe, ukupno je 6, 12 posto Srba, što je značajno manje od predviđenog broja. Nažalost, na promjeni stanja ne radi ni domaća politika, ni međunarodna zajednica, iako su se obavezali još 2002. godine, kazao je Radišić.
On je podsjetio da se SGV za ustavnu odrednicu ravnopravnosti zalagao još od 1994. na prostoru cijele BiH, a da je odluku nametnuo tadašnji Visoki predstavnik Volfgang Petrič 2002. godine.
- Osma godina smo se borili da se donese takva odluka, a sada već šest godina da se ona primjeni. Nažalost, stanje je još gore u Republici Srpskoj za Bošnjake i Hrvate, a SGV nije od tamošnjih vlasti mogao dobiti ni podatke, a kamoli obećanje da će nešto učiniti, kazao je Radišić.
Predsjednik SGV-a u Ze - do kantonu Miro Janjušić kaže da postoje i pozitivni primjeri, poput sudstva i tužilaštva, te izvršne vlasti ZDK, u kojima je za razliku od općina i javnih preduzeća, potpuno provedena odrednica o jednakopravnosti sva tri naroda prema popisu.
- U Univerzitetu Zenica (UNZE) radi više Srba nego u svim osnovnim i srednjim školama ovog kantona, što više govori o školama, nego samom UNZE, koji je primio stručne ljude, ne gledajući njihovu nacionalnost, kazao je Janjušić.

Posjeta


U posjeti Zeničko –dobojskom kantonu jučer je boravio ambasador Malezije u BiH Zulkifli Adnan, čiji domaćin je bio Miralem Galijašević, premijer Zeničko –dobojskog kantona. Ambasador Malezije se interesovao za postojeću privrednu i ekonomsku situaciju na području kantona, te izrazio nadu da će započeti dogovori o saradnji između pojedinih regija Malezije i Zeničko – dobojskog kantona uskoro biti realizovani u praksi. Premijer Galijašević upoznao je Adnana sa učešćem stranih kompanija i kapitala u privatizaciji preduzeća sa ovog područja, te otvorio mogućnost saradnje na polju kulture i obrazovanja.

Reis Cerić u Zenici

Reisu-l-ulema dr. Mustafe efendija Cerić jučer poslijepodne se u Zenici susreo sa a imamima Muftiluka zeničkog, a na skupu o stanju muslimana i Islamske zajednice, najoštrije je osuđen uvrijedljivi film holandskog političara Gerta Vajldersa (Geert Wilders) objavljen preksinoć na internetu.
- Kur'an je od Uzvišenog Allaha objavljena Knjiga u kojoj nema sumnje jer je jasan Putokaz, zato niko i ništa ne može umanjiti vrijednost Kur'ana u srcima muslimana. Film «Fitna» je provokacija na koju muslimani treba da odgovore pojačanom vjerom i snažnijim jedinstvom na Putu Istine i Pravde. Mržnja prema islamu uznemirava sve muslimane svijeta, a nas muslimane u Bosni i Hercegovini posebno jer nas to podsjeća na genocid, kojeg je naš narod doživio na kraju 20. stoljeća u srcu Evrope. Islamofobija Gerta Valdersa neće uvećati slobodu izražavanja u Evropi, ali hoće raniti milione nevinih duša, kazao je reis Cerić. Njegovo obraćanje je prihvaćeno i kao zaključak u kojem je navedeno da su "imami IZ u BIH sa skupa u Zenici "pozvali sve ljude dobre volje da umjesto mrznje šire ljubav, da umjesto netrpeljivosti šire toleranciju, te da umjesto sukoba promiču suradnju među svim ljudima i narodima svijeta".
Reis Cerić je istakao da se IZ prilagođava izazovima savremenog života, kroz svojevrsnu reformu koju svakodnevno doživljava, a da je jedan od ciljeva skupa i pripremanje kvalitetnijih hutbi, te moralna i svaka druga pomoć članovima džemata, pogotovo u povratničkim mjestima. - Predstoji nam ugovor sa državom BiH, nakon što su to uradili katolička i pravoslavna crkva. Jedno od osnovnih neriješenih pitanja jesu vakufska imovina i restitucija, ali i rješavanje zdravstvenog i socijalnog pitanja imama, jer mi od važnih ljudi ove države tražimo da nam kažu dokle se stiglo sa priznavanjem statusa javnih funkcija imama, ali i svećenika i sveštenika, jer oni osim javne, imaju i edukativnu funkciju, a opet neriješen status, kazao je reis Cerić.

U generalnoj ocjeni stanja u Muftiluku zeničkom, istaknuto je da je stanje zadovoljavajuće, da u 187 džemata ima 196 imama, da radi 131 vjeroučitelj u osnovnim i srednjim školama, a sa redovnu mektepsku nastavu pohađa 14.067 mališana. Trenutno je, kako je istakao muftija zenički Ejub efendija Dautović, u toku gradnja trideset džamija i dvadeset četiri mesdžida, a najviše organizacionih problema muftiluk ima u Medžlisu Teslić, Republika Srpska.



Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić susreo se jučer, u novootvorenom hotelu "Zenica" uokviru Poslovno - sportskog centra na Kamberovića polju sa nizom političkih, javnih i privrednih zvaničnika Zenice i Ze - do kantona.
Neformalno druženje i ručak upriličeno je na inicijativu muftije zeničkog Ejuba efendije Dautovića, a prisustvovali su mu privrednici, političari i javni radnici, sa kojima se reis zadržao u jednoiposatnom druženju i razgovoru.
Cerić je vlasnika PSC-a "Džananović" Salke Džananovića zatražio i dobio iscrpne informacije o novom objektu, u kojem je posao našlo oko hiljadu Zeničana, a sa ostalim privrednicima i političarima razgovarao je o problemima i stanju privrede u ovom gradu i Kantonu.

Muhamed Kondžić




Uokviru novoformirane edicije bh. književnosti "Povelja", u zeničkoj gradskoj biblioteci promovirana je zbirka pripovjedaka Muhameda Kondžića.
Autor, koji je najkreativniji dio svog života, te dvije zbirke priča i četiri romana objavio u Zenici, umro je 1996. u Zenici, gdje je i sahranjen, a Zeničani ga nisu zaboravili, jer mu je podignut spomenik i spomen-pločom obilježeno mjesto gdje je stanovao.
- BiH ima šansu, jer ovim djelom dokazuje da počinje gajiti kulturu sjećanja, i to autora čije priče su sigurno vrhunac bh. književnosti kraja 20. stoljeća, kazao je književnik i kritičar Željko Ivanković, koji je sačinio i uvodni tekst u ovo djelo, koje sadrži tridesetak odabranih pripovjedaka iz dvije autorove zbirke.
Kako je istakao jedan od promotora Željko Grahoivac, "Kondžić je logičan izbor za početak edicije naziva "Povelja" u gradu koji baštini Kulin bana, Bilinopoljsku povelju i tradiciju sjećanja uopće". Kako je istakao direktor zeničke Biblioteke Midhat Kasap, cjelokupni projekat urađen je "domaćim snagama", a uskoro se očekuju i nova izdanja iz edicije "Povelja".

3. Akademija poduzetništva

Obavještavamo Vas da Business Start – up Centar Zenica organizuje treću (3.) Akademiju poduzetništva koja počinje 07.04.2008.g.
Treninzi su namijenjeni svim mladim osobama od 18 – 35 godina, koji žele steći osnovno i napredno znanje iz oblasti poduzetništva i poslovanja, ojačati vlastite kapacitete na tržištu rada i/ili pokrenuti vlastiti biznis. Metode učenja na treninzima su kreativne, intreaktivne i zasnovane na primjerima iz prakse što omogućava brže i lakše usvajanje informacija kao i primjenu stečenog znanja.
Akademiju poduzetništva/Treninge poslovnih vještina je do sada završilo oko 300 polaznika koji su treninge ocijenili prosječnom ocjenom 4.8 (max. ocjena 5).
Svi zainteresirani za pohađanje Akademije trebaju ispuniti aplikacijski obrazac (koji mogu pronaći na našoj web stranici ili doći lično u prostorije BSC - a Zenica) i poslati nam ispunjen obrazac putem e - maila info@bsczenica.org ili ga poslati/donijeti na adresu Travnička cesta 1, Zenica.
Učešće na treninzima je besplatno (osim za trening IT outsourcing) za sve polaznike. Za svaki završeni trening učesnici dobijaju certifikat.
Za više informacija možete nam se obratiti na e – mail info@bsczenica.org ili na tel.br. 032 202 230;
032 201 231.

Bruceloza


Devet veterinarskih stanica u Zeničko - dobojskom kantonu dobiće od Vlade ovog kantona u narednih danima ukupno 100.350 KM za borbu protiv bruceloze. Kako je istakla pomoćnica ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Senada Dizdar, sredstva je osigurala federalna Vlada, na osnovu aktivnosti koje su stanice provele u 2007. godini, a gotovo polovinu sredstava dobiće Veterinarska stanica u Nemiloj kod Zenice, na čijem području je zabilježen i najveći broj ovaca oboljelih od bruceloze.

Naslovi knjiga

Priručnik za samopomoć pod nazivom 'If You Want Closure In Your Relationship, Start With Your Legs' (Ako želite prekid veze, počnite od svojih nogu) pobijedio je na ovogodišnjem izboru knjige najčudnijeg naslova kojeg je proveo časopis The Bookseller Priručnik je opisan kao 'knjiga za samopomoć koju je napisao muškarac za dobrobit žena', a njezin autor je Big Boom. Glavni urednik The Booksellera, Joel Rickett pobjednički naslov prokomentirao je riječima: 'Naslov je toliko efektan da knjigu čak ne morate pročitati', prenosi BBC. Drugu nagradu osvojio je naslov 'I Was Tortured By the Pygmy Love Queen' (Mučila me pigmejska kraljica ljubavi), knjiga koja govori o izmišljenom američkom pilotu iz Drugog svjetskog rata, kojega zarobe Pigmeji predvođeni sadističkom ženom. U konkurenciji od šest naslova, u javnom glasanju na koje se odazvalo osam i pol hiljada osoba preko interneta, treću je nagradu izborio naslov 'Cheese Problems Solved' (Problem sira riješen). Uz spomenute, ove su se godine u konkurenciji našle i knjige 'How to Write a How to Write Book' (Kako napisati knjigu), 'People who Mattered in Southend and Beyond: From King Canute to Dr. Feelgood' (Ljudi koji su bili važni u Southendu i šire: Od King Canutea do Dr. Feelgoodea), te 'Are Women human? And other International Dialogues' (Jesu li žene ljudi? i ostali međunarodni dijalozi). Horace Bent iz Booksellera natječaj je komentirao riječima: 'Čudnovatost i dalje živi'.

Finale


Bosnakohercegovačka teniserka Mervana Jugić-Salkić plasirala se u finale 25.000 dolara vrijednog Challenger turnira u španskoj La Palmi. Naša igračica, koja je postavljena za petu nositeljicu, u polufinalnom meču svaladala je Portugalku Neuzu Silvu, treću nositeljicu i 190. teniserku na WTA listi, sa 6:4, 2:6, 6:4. U finalnom meču Jugić-Salkić će u subotu igrati s osmom nositeljicom Njemicom - Kristinom Barrois (580.), koja je u drugom polufinalu bila bolja od Švicarkinje Stefanije Voegele sa 6:4, 6:4. Rezultati polufinala: Mervana Jugić Salkić (BiH/5) - Neuza Silva (Por/3) 6:4, 2:6, 6:4 Kristina Barrois (Njem/8) - Stefanija Voegele (Švi/2) 6:4, 6:4

28.3.08

Dar

Četrnaestogodišnja Afrodita Sinani, štićenica ustanove za brigu o djeci bez roditeljskog staranja "Dom porodica" iz Zenice preksinoć (srijeda) je na stadionu Bilino polje, uoči utakmice BiH - Makedonija, kapitenu makedonske nogometne reprezentacije Gocetu Sedlovskom uručila poklone sa zamolbom da oni budu proslijeđeni porodici mladog makedonskog pjevača Tošeta Proeskog, njegovu spomen - sobu u rodnom kruševu.
Ekipa radija Zenit, čiji je prošlog ljeta Toše bio gost, pripremili su fotografiju poginule pop-ikone, dok su navijači nogometnog kluba "Čelik" porodici Proeski uputili dres ovog kluba, u znak sjećanja na njegov boravak u Zenici. Proeski je svoj posljednji nastup u BiH imao upravo u Zenici, četrdesetak dana prije pogibje u Hrvatskoj, a pomogao je finansijski i ustanovu "Dom porodica".
Navijači na stadionu su se minutom ćutnje, uoči utakmice, prisjetili poginule makedonske zvijezde, što je jučer naišlo na mnogobrojne pozitivne reakcije u makedonskim medijima. Kako je potvrdila menadžerica pokojnog pjevača Ljiljana Petrović, ekipa BBC-a snima dokumentarac o njegovom životu i smrti, a dvije minute filma biće posvećene njegovom boravku u Zenici u više navrata, kao i ceremoniji na utakmici.

Rudnik

Nadzorni odbor Rudnika Kakanj jučer je raspisao konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora Rudnika mrkog uglja "Kakanj" u Kaknju.
Prema informacijama dostupnim "Dnevnom avazu", općinski odbor SDA u Kaknju uskratio je ove sedmice podršku Harisu Neimarliji, dosadašnjem direktoru u dva mandata - osam godina, a iako se niko nije želio oglasiti po ovom pitanju, saznajemo da se direktoru Neimarliji spočitava niz pogrešaka u vođenju firmi u proteklom periodu.
Informaciju da se za poslovanje rudnika i direktorove odluke zainteresovalo nadležno kantonalno Tužilaštvo ZDK, bilo je nemoguće provjeriti, jer nam je u Tužilaštvu rečeno da se "ne daju informacije da li se neki slučaj obrađuje i ako se obrađuje, u kojoj je fazi, sve do potvrđivanja optužnice".
Ipak, od rukvodilaca Rudnika bliskih Neimarliji, saznajemo da se on namjerava i po treći put kandidovati, a da za taj postupak, umjesto u matičnoj stranci, ima u federalnom ministru energije Vahidu Heći, koji prema postojećim zakonima treba da dadne formalnu saglasnost na odluku Nadzornog odbora.
Naredni dani u Kaknju i potezi "obje strane", sada je sigurno, podići će političku "temperaturu" i na vidjelo iznijeti i informacije šta je to Naimarlija uradio u proteklim godinama, a da je time izgubio podršku "svoje" stranke.

Ženska košarka

Košarkašice zeničkog Čelika danas u Živinicama (16 sati) igraju meč sezone protiv RMU Banovića. Pobjeda u ovom derbi susretu posljednjeg kola Prvenstva BiH u košarci za žene vodi ih u Ligu za prvaka, a samim tim i nastup u nekom od evropskih takmičenja.
“Sve igračice svjesne su značaja utakmice i ono što možemo obećati je da ćemo pružiti svoj maksimum da dođemo do pobjede”, poručila je play Čelika i reprezentacije BiH Zvjezdana Gagić, nosioc igre zeničke ekipe. Debi u novom-starom klubu u Živinicama će imati 16-godišnja Matea Tavić, jedna od najboljih mladih košarkašica Evrope koja je prije dva dana i zvanično pristupila Čeliku.

Košarka

Košarkaši Zenica Čelika večeras u dvorani na Bilmišću u okviru 25., pretposljednjeg kola Prvenstva BiH dočeku sastav Igokea Partizana. Iako su gosti favoriti na papiru, momci trenera Marka Trbića najavljuju borbenu i čvrstu igru, te da će dati sve od sebe da izvojevaju pobjedu.
Prošlosedmični poraz Zenica Čelika u Mostaru od Zrinjskog umjesto u Ligu za prvaka doveo je Zeničane do toga da mogu čak i ispasti iz lige. Mada je to u domenu teorije jer bi trebali izgubiti oba svoja meča, a da Čapljina dobije oba svoja. A jedan od njih je protiv Igokea Partizana u Aleksandrovcu. A poznato je kako je ova ekipa u prošlom kolu savladala Bosna ASA BHT na domaćem terenu sa čak 17 poena razlike, te da se još i pojačala za Ligu osam.
Bilo kako bilo, da ne bi prepustili stvar teoriji, Zenica Čelik će večeras pokušati doći do važnog trijumfa nad Aleksandrovčanima.

Derbi

Čelik sutra uvečer u 19 sati na Bilinom polju igra meč sa Širokim Brijegom koji bi trebao pokazati koliko ekipa može u ovom trenutku. Ovaj “trenutak istine za crveno-crne” pokazaće da li će nakon subotnjeg meča stići do prvog mjesta na tabeli, te tako postati i najozbiljniji kandidat za šampionsku titulu, ili pak takva očekivanja ljubitelja nogometa u Zenici nisu tako lako ostvariva.
“Ekipa Širokog je u Zenici uvijek igrala dobro. Možda je pojedinačno gledajući kvalitet igrača ova ekipa i najjača, ali mislim da smo mi kadri uz podršku sa tribina naših vjernih navijača doći do pobjede. Malo ćemo i promjeniti način igre specijalno za ovu priliku, napraviti malo iznenađenje za Široki”, kaže Ivo Ištuk, šef struke NK Čelik.
Za ovaj susret stručni štab neće moći računati na usluge Bojana Markovića i Fenana Salčinovića koji su suspendovani zbog crvenog, odnosno tri žuta kartona, dok je neizvjestan nastup stopera Almira Hasanovića koji je dobio nezgodan udarac u koljeno, te Šerifa Hasića i Harisa Zatagića koji su prehlađeni.
Mogući sastav: Burić, Jurčević, Moranjkić, Imamović, Hasanović (Jusić), Mašić, Lukačević, Šabić, Pupčević, Hadžić, Novaković.

Kazna kolegama na zadatku


Pripadnici sektora Krim - policije MUP-a Ze - do kantona imaju velike šanse da uđu u istoriju i udžbenike nakon "scene", koja se dogodila u srijedu uvečer u naselju Dolovi kod Zavidovića.
Službenici MUP-a, vozeći se u službenom policijskom "VW Šaranu" (VW Sharan), na radnom zadatku, u uniformama i obilježenom vozilu i na službenom zadatku zaustavljeni su od kolega iz Policijske stanice Zavidovići - zbog prekomjerne brzine?
- Vozili smo 83 kilometra na mjestu predviđenom za brzinu do 60 kilometara. Uzaludni su bili pokušaji da objasnimo kolegama da smo na zadatku, da žurimo, da nas ometaju u poslu, ali su saobraćajci bili uporni da napišu prekršajni nalog, što su na kraju i učinili, kaže policijski službenik Enes Mutapčić.
Da stvar bude gora, jučer ujutro na žalbu službenika "gluh" je ostao i policijski komesar Fahrudin Bečirović, te drugi nadležni u MUP-u, koji nerijetko i sami, privatnim vozilima, krše saobraćajne propise idući sa ili na posao. Ipak, kazna od 50 KM (plus poštarina) je uredno plaćena jučer ujutro, a u krim - policiji nam kažu da, osim što očekuju novac nazad, država treba da se zabrine ako ubuduće policija na zadatku bude morala usporavati zbog saobraćajnih propisa.